Wat de razend populaire ‘Strawberry Dress’ toont over fatshaming

Als er één jurk is die alle it-girls deze zomer willen hebben, dan is het de Strawberry Dress van ontwerpster Lirika Matoshi. De jurk is een enorm succes op TikTok en wordt ook op Twitter aan de lopende band gedeeld. Maar de jurk heeft voor plus-size model Tess Holliday een bittere nasmaak.

Een roze midi-jurk met tule die bedrukt is met aardbeien verovert op dit moment de wereld. De Strawberry Dress is te zien in TikToks en wordt gefotoshopt op sterren die fans wel eens in de jurk willen zien.

Strawberry Dress

https://twitter.com/bbyfaceharry/status/1291914922948014080?s=20

De Strawberry Dress werd een enorme rage op sociale media nadat heel wat Generation Z-influencers ermee gespot werden. De jurk werd ontworpen door de 24-jarige ontwerpster Lirika Matoshi. Ze is afkomstig uit Kosovo, maar verhuisde op haar twintigste naar New York City om haar fashion dreams na te streven. Ze werd geweigerd aan de Fashion Institute of Technology en begon dan maar haar eigen winkel op Etsy. Aanvankelijk verkocht ze enkel juwelen, maar later begon ze ook met het verkopen van kleding.

En één van die kledingstukken werd een gigantisch succes. De roze suikerspinjurk met aardbeien. In een interview met The New York Post laat Lirika weten dat ze het succes absoluut niet verwacht had. “Ik denk dat mensen mijn jurk zien als een manier om te ontsnappen aan de werkelijkheid nu”. De Strawberry Dress kost 490 dollar (412,9 euro) en wordt met de hand gemaakt door Lirika en haar kleine team van drie mensen. De verkoop steeg met 738 procent in augustus vergeleken bij juli dus is het voor het team alle hens aan dek.

Fatshaming

https://twitter.com/Tess_Holliday/status/1295164728587636736?s=20

Maar voor plus-size model Tess Holiday heeft de Strawberry Dress een bittere nasmaak. Zij droeg de jurk namelijk in januari op de uitreiking van Grammy’s. Maar toen werd de girly jurk niet gezien als prachtig en iconisch. Integendeel, het model kwam ermee terecht op de worst-dressed lijst. Op Twitter laat ze dat nu weten. “Ik vind het geweldig dat ik met deze jurk op de worst-dressed lijst stond toen ik het in januari droeg. Maar nu zijn er veel magere mensen die de jurk dragen op TikTok en iedereen is fan. Kortom: onze samenleving haat dikke mensen, vooral wanneer we aan het winnen zijn.”

Op Instagram deelde ze ook een foto van zichzelf in de jurk. Daarbij bedankte ze de ontwerpster en haar stylist omdat ze haar “een prinses voelde”. Ze vertelde ook dat Rick Ross haar tijdens de Grammy’s op de rode loper tegenhield om haar te zeggen dat ze er geweldig uitzag.

Meer
Lees meer...