Red Lions bereiken finale in hockeytornooi na zege tegen India

De Belgische nationale hockeyploeg heeft voor de tweede Olympische Spelen op een rij de finale behaald. De Red Lions omzeilden in de halve finale de verraderlijke klip door India te verslaan met 2-5. In de tweede helft kroonde topschutter Alexander Hendrickx zich tot matchwinnaar met een hattrick.

Vijf jaar geleden in Rio de Janeiro moesten de Red Lions na een 2-4-nederlaag in de finale tegen Argentinië tevreden zijn met een zilveren medaille. Na onder andere een wereldtitel en een Europese titel gaan ze in Tokio voor niets minder dan goud.

Na een overtuigende poulefase en een kwartfinale tegen Spanje (3-1), stond afgelopen nacht de halve finale tegen India op het programma. In tegenstelling tot de meeste andere landen, is India voor België een relatief onbekende tegenstander.

Alexander Hendrickx

Hoewel de Red Lions favoriet waren, was er dus zeker geen sprake van onderschatting. Dat India een gevaarlijke tegenstander was, bleek ook al snel. Ondanks een vroege voorsprong dankzij Loick Luypaert ging België met een 1-2-achterstand de eerste rust in.

Op dat moment was het tijd voor Graig Fulton, de Belgische bondscoach, om zijn joker Alexander Hendrickx in te brengen. Die wist meteen drie doelpunten te scoren, goed voor zijn twaalfde, dertiende en veertiende doelpunt van het tornooi. Daarmee is Hendrickx met voorsprong topschutter op deze Olympische Spelen.

Donderdag finale

Hij bleek ook meteen matchwinnaar te zijn, want hoewel beide landen nog éénmaal wisten te scoren, kwam de zege van België niet meer in gevaar. In de finale op donderdag 5 augustus om 12 uur nemen de Red Lions het op tegen Australië of Duitsland. Daarin proberen ze België – na Nina Derwael – een tweede gouden medaille te bezorgen op deze Olympische Spelen.