Regisseur Justin Lin verlaat ‘Fast X’, waardoor productie tot 1 miljoen dollar per dag verliest

De productie van Fast X zit in een lastig parket. Amper enkele dagen nadat de opnames begonnen zijn, heeft Justin Lin namelijk een stap opzij gezet als regisseur. “Creatieve meningsverschillen” zouden aan de basis liggen van zijn vertrek. De productie wacht nu de moeilijke taak om snel een vervanger te vinden. Iedere dag dat de opnames stilliggen, zou hen namelijk tot 1 miljoen dollar kosten.

Iets meer dan een week geleden gingen de opnames van Fast X, de tiende en voorlaatste film uit de franchise, van start. Amper vier dagen later kreeg de productie al af te rekenen met een serieuze tegenslag. Regisseur Justin Lin besloot zich namelijk terug te trekken.

“Met de steun van Universal heb ik de moeilijke beslissing genomen om een stap opzij te zetten als regisseur van Fast X. Ik blijf wel als producer bij het project betrokken. Meer dan 10 jaar en 5 films hebben we de beste acteurs, de beste stunts en de beste achtervolgingen kunnen filmen. Persoonlijk ben ik, als kind van Aziatische immigranten, trots dat ik heb bijgedragen aan het opbouwen van de meest diverse franchise in de filmgeschiedenis. Ik zal de geweldige cast, crew en studio voor altijd dankbaar zijn voor hun steun en voor het verwelkomen van mij in de Fast-familie”, liet hij toen weten in een mededeling via Deadline.

Regisseur van vijf Fast & Furious-films

Het vertrek van Lin is een serieuze verrassing voor de fans van de franchise. Velen beschouwen hem namelijk als de drijvende kracht achter het succes van de Fast & Furious-films. Justin Lin werd in 2006 een eerste keer aan boord gehaald als regisseur van The Fast and the Furious: Tokyo Drift. Hoewel deze derde film het moest stellen zonder de hoofdrolspelers uit de rest van de franchise, kreeg hij veel positieve reacties.

Later maakte Lin ook nog Fast & Furious (2009), Fast Five (2011), Fast & Furious 6 (2013) en F9: The Fast Saga (2021). Voor die laatste film was hij ook coscenarist, net als voor Fast X.

Bemoeienissen Vin Diesel

Universal zelf heeft voorlopig nog niet gereageerd op het vertrek van Justin Lin. Volgens meerdere bronnen gaan beide partijen in goede verstandhouding uit elkaar, maar lagen “creatieve meningsverschillen” aan de basis van het vertrek. Met wie die meningsverschillen waren, is niet bekend. Het is wel algemeen geweten dat hoofdrolspeler Vin Diesel zich in de loop der jaren meer en meer met de inhoud van de films is gaan bemoeien. Zo had hij recent nog openlijk commentaar op het feit dat scenaristen Justin Lin en Dan Mazeau het personage Mia (Jordana Brewster), de zus van Dom (Diesel), geen rol hadden gegeven in Fast X. Kort daarop werd het script aangepast.

Zoektocht naar nieuwe regisseur

Wat de reden van het vertrek van Lin ook is, feit is dat Universal daardoor in een zeer vervelende en vooral dure situatie is beland. Volgens Variety zijn de opnames van Fast X daardoor namelijk tijdelijk stilgelegd. Omdat het gaat om opnames met dure castleden – waaronder nieuwkomer Jason Momoa – en speciale decorstukken kost iedere dag vertraging tussen de 600.000 dollar (568.000 euro) en 1 miljoen dollar (947.000 euro). Er wacht Universal dus de moeilijke taak om in een recordtempo een regisseur te vinden die vrij is en de kwaliteiten heeft om zo’n grote franchise te dragen.

Ondanks die problemen zou het nog steeds de bedoeling zijn dat Fast X zijn geplande releasedatum van 17 mei 2023 haalt.

Meer
Lees meer...