Vrijdag zou de raadkamer van Hasselt beslissen over de doorverwijzing van 18 ex-leden van studentenclub Reuzegom die aanwezig waren op de fatale doop van Sanda Dia. Die beslissing wordt echter uitgesteld. Er zal niet gepleit worden over de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Minstens 2 advocaten van de Reuzegommers vragen om een bijkomend onderzoek. Wat de advocaten precies extra onderzocht willen zien, is niet duidelijk. Sven Mary, de advocaat van de vader van Sanda Dia, spreekt van “een vertragingsmanoeuvre”.
Op 4 september zouden de 18 ex-leden van studentenclub Reuzengom, die aanwezig waren op de doop van Sanda Dia en pas op het allerlaatste moment ingrepen toen het pas écht slecht met hem begon te gaan, verschijnen voor voor de raadkamer in Hasselt. Er zou dan beslist worden over een eventuele doorverwijzing naar de correctionele rechtbank, maar dat besluit wordt uitgesteld.
De Reuzegommers riskeren tot 10 jaar celstraf voor hun rol in het overlijden van Dia twee jaar geleden. Concreet wil het parket hen voor de rechter slepen wegens mensonterende behandeling, het toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, het toedienen van schadelijke stoffen met ziekte of arbeidsongeschiktheid tot gevolg, schuldig verzuim en onopzettelijke doding.
(Scouts en Gidsen verbreekt alle banden met Reuzegommers.)
Verzoek voor bijkomend onderzoek
Nu hebben enkele advocaten van de Reuzegommers een verzoek ingediend bij de onderzoeksrechter voor bijkomend onderzoek. Alle partijen in de zaak hebben tot donderdag 16 uur de tijd om zo’n verzoek in te dienen. Wat er volgens de twee advocaten extra onderzocht dient te worden, is niet geweten.
Wel weten we al dat er vrijdag hoe dan ook niet gepleit zal worden over een eventuele doorverwijzing van de Reuzegommers naar de correctionele rechtbank. Het hele dossier zal wellicht enkele maanden vertraging oplopen.
“Vertragingsmanoeuvre”
Topadvocaat Sven Mary, die de belangen van de vader van Sanda Dia verdedigt, spreekt in de Mediahuis-kranten van “een vertragingsmanoeuvre”: “Hun empathisch vermogen ligt in de lijn van het empathisch vermogen van de Reuzegommers en hun ouders. Uitstel is geen afstel. Een paar maanden langer wachten op hun zogenaamde waarheden zal niet veel meer veranderen aan het leed van de vader.”
Lieve Pepermans, de advocate van de moeder van Dia, zegt in de kranten van De Persgroep dat ze verwacht dat het bijkomend onderzoek snel zal gebeuren. Dat is volgens Pepermans “een recht van elke partij in de zaak”: “Natuurlijk rek je op die manier de procedure. Is dat de bedoeling? Ja, misschien. Ik weet niet wat er nog kan worden bovengespit. Wij vragen zelf geen bijkomende onderzoeksdaden.”
“Vriend van beklaagden”
Jan De Man, advocaat van twee van de beklaagden, vraagt “op dit moment” geen bijkomend onderzoek en pleitte ervoor dat “dit dossier op een rustige manier in een rechtszaal, zoals dat hoort, zou kunnen worden behandeld, en niet in de media, waar iedereen om de haverklap zijn of haar standpunt verkondigt, zonder heel veel wetenschap over wat er precies in dat onderzoek is gebeurd”. De Man zei ook nog dat “veel mensen het nogal eens uit het oog verliezen dat het slachtoffer, Sanda Dia, een vriend was van de beklaagden”.
“Neger”
De Man lijkt wel een heel speciale definitie van vriendschap te hebben. Zo bleek eerder deze week uit de reportage van Telefacts NU dat Dia voor de doop al op een racistische manier benaderd werd door zijn toenmalige clubgenoten. Na een cantus van Reuzegom in zaal Albatros in Leuven had de zaalverantwoordelijke gehoord hoe clubleden Sanda uitscholden voor “neger” en hem de tafels en stoelen lieten opruimen.
Ook op andere momenten was er sprake van racistisch gedrag binnen de club. Zo zou in de WhatsApp-groep, die na de dood van Sanda werd verwijderd, een filmpje gepost zijn waarop Reuzegommers in Leuven een dakloze Afrikaanse man lastigvallen. Ondertussen zongen ze “handjes kappen, de Congo is van ons”.
“Wansmakelijke en totaal onaanvaardbare praktijken”, reageert advocaat Mary. “Maar beweren dat Sanda vanwege zijn huidskleur is omgekomen, doen we niet. Het dossier bulkt nu al van de misdrijven. Laten we hiermee naar de rechtbank gaan. En liefst zo snel mogelijk.”