RIP, lieve Wookiee: Chewbacca op 74-jarige leeftijd overleden

RIP, lieve Wookiee: Chewbacca op 74-jarige leeftijd overleden

In Texas is de Britse acteur Peter Mayhew overleden. Hij werd 74. Mayhem is de acteur die Chewbacca jarenlang speelde in Star Wars. De Wookiee leed aan een hartaandoening en dat werd hem fataal. Hij stierf in zijn huis in Texas in het bijzijn van vrienden en familie.

De 2.18 meter lange acteur kroop in de jaren 70 voor het eerst in het pak van Chewbacca voor de oorspronkelijke Star Wars-trilogie. Decennia later, in 2005, keerde hij terug als de grote harige Wookiee in Revenge of The Sith. Nog eens tien jaar later was Mayhew opnieuw te zien als Chewbacca in The Force Awakens.

Mayhew gaf het stokje pas in 2017 door aan acteur Joonas Suotamo, omdat hij kampte met gezondheidsproblemen. Hij zat de laatste jaren vaak in een rolstoel en kon soms alleen lopen met een wandelstok. Het vertolken van de iconische rol was daardoor niet langer meer mogelijk.

Door de jaren heen speelde Mayhew enkele andere rollen, maar hij trok iedere keer toch weer het pak van ‘Chewie’ aan. Bijvoorbeeld voor gastoptredens bij The Muppet Show en games als Star Wars: Battlefront.

De afgelopen decennia reisde hij de wereld rond om zijn fans te ontmoeten. Zo was hij een graag geziene gast op Comic Cons en Star Wars-conventies.

Mayhew laat zijn vrouw en drie kinderen achter. Zijn familie organiseert in december een herdenkingsdienst voor fans in Los Angeles. Daar zal ook de persoonlijke Chewbacca-collectie van Mayhew worden tentoongesteld.

Wookiees

Voor wie de jongste vier decennia op een andere planeet verbleef: de Wookiees zijn een fictief ras uit de Star Wars saga. Ze zien eruit als 2 meter hoge volledig behaarde humanoïde wezens. De Wookiees waren vroeger slaven van mensen en waren hierdoor lange tijd agressief tegenover hen. Hun thuisplaneet is Kashyyyk.

Wookiees hebben een eigen code. Wanneer een Wookiee wordt gered door een mens of een individu van een andere soort, moet hij voor de rest van zijn leven die persoon beschermen en eventueel zelfs zijn leven opofferen voor hem/haar. Op die manier raakte Chewbacca betrokken bij Han Solo.

Wookiees spreken een voor de meeste buitenstaanders onverstaanbare taal genaamd Shyriiwook. Shyriiwook kan je blijkbaar leren door te luisteren naar de emotie in hun stem, of door een Protocoldroid te gebruiken om het te vertalen. Han Solo is een van de weinige mensen van wie bekend is dat hij de taal van de Wookiees verstaat.

Gesponsorde artikelen