Roberto Martinez stopt als bondscoach Rode Duivels

Roberto Martinez stopt als bondcoach van de Belgische nationale voetbalploeg. Dat heeft de Spaanse trainer zojuist zelf bekendgemaakt op de persconferentie na de uitschakeling van de Rode Duivels op het WK 2022. Martinez was eind dit jaar einde contract.

Roberto Martinez stond al voor het wereldkampioenschap in Qatar ter discussie als bondscoach van de Rode Duivels. Hoewel de Spanjaard toen hij de Belgische ploeg in 2016 onder zijn hoede kreeg aanvankelijk relatief goede resultaten boekte, is dat de laatste jaren veel minder het geval.

Vooral sinds het afgelopen Europese kampioenschap en de afgang in de Final Four van de Nations League vroegen veel fans en analisten om zijn ontslag. De KBVB bevestigde een jaar geleden echter het vertrouwen in Roberto Martinez. Die beslissing werd volgens de Voetbalbond genomen na een evaluatie met een panel van specialisten.

Steeds meer kritiek

In de aanloop naar het WK 2022 in Qatar nam de kritiek op Martinez alleen maar toe. Als bondscoach van België bleef hij vasthouden aan de oude generatie en gaf hij in de nationale ploeg maar heel zelden kansen aan nieuwe opkomende talenten. Toen de resultaten ook minder werden, groeide de vrees voor een ontgoocheling op het WK. Die vrees bleek uiteindelijk terecht, want België eindigde in Qatar pas als derde in zijn groep na Marokko en Kroatië en is zo al in de groepsfase uitgeschakeld.

De situatie van Roberto Martinez bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) was echter heel ongewoon. Hij was naast bondscoach namelijk ook technisch directeur en in die rol dus eigenlijk zijn eigen baas. Toch liep het contract Martinez aan het einde van 2022 af en werd er voor het WK geen akkoord bereikt over een contractverlenging. Jesse De Preter, advocaat van de Spaanse coach, uitte daarop zware kritiek. Hij sprak toen zelfs in Het Nieuwsblad over “een gebrek aan respect”.

Beslist voor WK

Op de persconferentie na het ontgoochelende WK maakte Martinez bekend dat hij stopt als bondscoach. Die beslissing was naar eigen zeggen al genomen voor de start van het wereldkampioenschap. Wie hem zal opvolgen als bondscoach is nog niet geweten.

Meer
Lees meer...