Rode Duivels: Blijft Domenico Tedesco aan als bondscoach?

Het Europees kampioenschap van de Rode Duivels eindigde maandagavond na een pijnlijke nederlaag tegen Frankrijk. Velen wijzen na die uitschakeling – en het matige spel – beschuldigend naar Domenico Tedesco. Die heeft nog een contract bij België, maar zal hij ook aanblijven als bondscoach?

EURO 2024 was voor België geen succes. De Rode Duivels wonnen amper één wedstrijd en kwamen in de drie andere zelfs niet tot scoren. Daardoor eindigde het avontuur al in de achtste finale. Deze matige prestatie zorgt ervoor dat er heel wat geanalyseerd zal worden achteraf.

Bondscoach

Die analyse zal ook gaan over de positie van Domenico Tedesco. De Belgische bondscoach kreeg al voor het EK kritiek omdat hij maar 25 spelers selecteerde. Daarbij hoorden met Axel Witsel en Thomas Meunier bovendien ook nog eens twee geblesseerden.

Tijdens het EK zelf bleef die kritiek aanwezig. Vreemde opstellingen, nog vreemdere wissels en vooral heel matig en bang voetbal zorgden dat de druk op de bondscoach aanwezig bleef. In een interview met De Standaard wilde Tedesco nog niet zijn eigen analyse maken. “Dat is een analyse die je aan een coach niet kunt vragen, een uur na zo’n wedstrijd. Dat doen we over enkele weken wel”, klonk het daar.

Omkadering

Die analyse zal ongetwijfeld de komende weken ook gemaakt worden bij de Belgische voetbalbond. Die gaven Tedesco vreemd genoeg voor het EK al een verlenging tot 2026. Daardoor is het nog steeds mogelijk om de bondscoach te ontslaan, al zal dat hen wel geld kosten.

Als Domenico Tedesco toch aanblijft, is het niet uitgesloten dat de voetbalbond zijn omkadering onder de loep neemt. De jonge Tedesco leek tijdens het EK duidelijk begeleiding te missen. Sportief directeur Frank Vercauteren moest vaak brandjes blussen, dus mogelijk wordt zijn rol ook geëvalueerd.

Meer
Lees meer...