Rode Duivels: Domenico Tedesco selecteert deze 25 spelers voor het EK voetbal

Domenico Tedesco heeft zijn voorlopige selectie voor het Europees kampioenschap voetbal bekendgemaakt. De bondscoach selecteerde daarvoor 25 spelers. Twee reservespelers zullen tijdens de voorbereiding spelen voor het laatste plaatsje in de selectie van de Rode Duivels.

Bij de doelmannen pakte Domenico Tedesco niet uit met een verrassing. Thibaut Courtois, die opnieuw fit is, maar al meermaals een aanvaring had met de bondscoach, is niet geselecteerd. “Hij was geen optie”, zei Tedesco daarover. Ook de geblesseerde Arnaud Bodart (Standard) is afwezig.

Wel erbij: Koen Casteels (Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton Town) en Matz Sels (Nottingham Forest). Wie de eerste doelman is, wou de bondscoach nog niet bekendmaken.

Witsel en De Cuyper

In de verdediging waren er wel twee verrassingen. Meer dan een jaar na zijn afscheid bij de Rode Duivels is Axel Witsel (Atlético Madrid) er namelijk opnieuw bij. “We hebben hem nodig. Hij is een ervaren speler die de jonge spelers kan helpen. Het is ook een teken naar de jonge spelers dat we niet voldoende tevreden waren van hen de voorbije maanden”, zei Tedesco daarover. Met Maxime De Cuyper (Club Brugge) trekt er ook een debutant naar het EK. Hij kende een sterk seizoen bij de landskampioen en werd al een tijdje gevolgd door Tedesco.

Dat Olivier Deman bij Werder Bremen zijn basisplaats verloor, zorgt ervoor dat hij zijn EK-droom moet opbergen. Ameen Al-Dakhil (Burnley), van wie Tedesco naar eigen zeggen wel tevreden was, is nog steeds geblesseerd. Ook Koni De Winter blijft thuis. Wel erbij: Thomas Meunier (Trabzonspor), Timothy Castagne (Fulham), Zeno Debast (Anderlecht), Wout Faes (Leicester City), Arthur Theate (Stade Rennes) en Jan Vertonghen (Anderlecht).

Axel Witsel Maxim De Cuyper Rode Duivels
Axel Witsel & Maxim De Cuyper – Bron: Cristian Trujillo/Quality Sport Images & BRUNO FAHY/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Terugkeer De Bruyne

Geen grote verrassingen op het middelveld, waar Kevin De Bruyne (Manchester City) zijn terugkeer viert na een blessure. Amandou Onana (Everton), Orel Mangala (Olympique Lyon), Youri Tielemans (Aston Villa), Arthur Vermeeren (Atlético Madrid) en Aster Vranckx (Wolfsburg) en Yannick Carrasco (Al-Shabab) mogen ook hun koffers pakken.

Alexis Saelemakers (Bologna) en Hans Vanaken (Club Brugge), die beiden een sterk seizoen speelden, zijn er niet bij.

Geen Batshuayi

In de spits valt vooral de afwezigheid van goalgetter Michy Batshuayi (Fenerbahçe) op. Tedesco noemt zijn niet-selectie een van de moeilijkste keuzes. Ook Dries Mertens (Galatasaray) zien we niet aan het werk op het EK.

Charles De Ketelaere (Atalanta), Johan Bakayoko (PSV), Jéremy Doku (Manchester City), Romelu Lukaku (AS Roma), Dodi Lukebakio (Sevilla), Loïs Openda (RB Leipzig) en Leandro Trossard (Arsenal) zijn er wel bij.

Oefenwedstrijden

De Belgische EK-selectie wordt samen verwacht op 31 mei en zal op 1 juni een eerste keer trainen. Daarna staan nog twee oefenwedstrijden op de planning in het eigen Koning Boudewijnstadion. Op 5 juni ontvangt België daar Montenegro en op 8 juni komt Luxemburg op bezoek.

Na die oefenwedstrijden zal Domenico Tedesco mogelijk nog één extra naam selecteren. Wie daarvoor in aanmerking komt, wou de bondscoach niet zeggen.

EK Duitsland

Op 12 juni reist de Belgische ploeg tenslotte af naar Duitsland. Daar gaat op 14 juni het EK voetbal van start. België zal zijn EK op maandag 17 juni openen in Frankfurt tegen Slovakije. Zaterdag 22 juni treft het Roemenië in Keulen, dicht bij huis dus. De laatste wedstrijd van de groepsfase voor de Rode Duivels gaat door op woensdag 26 juni in Stuttgart tegen Oekraïne.

Meer
Lees meer...