Rusland rolt nu ook de spierballen in het Noordpoolgebied

De Russische president Vladimir Putin houdt van confrontatie, dat is de afgelopen maanden weer meermaals duidelijk geworden. En nu lijkt hij van het poolgebied een nieuw strijdtoneel te willen maken: na de ontdekking van een nieuw, klein eilandje, heeft Putin opnieuw een gigantische militarisatie in gang gezet.

Enkele weken geleden ontdekten Russische piloten een piepklein eilandje van 500 vierkante meter in de Laptevzee. Het eilandje steekt amper een meter boven de zeespiegel uit, maar Rusland kan niet wachten om Yaya, zoals ze het eiland genoemd hebben, bij op de wereldkaart te plaatsen als Russisch territorium. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op gezag van persbureau RIA Novosti.

Heropening Sovjetbasissen

Dat Russische persbureau schetst bovendien ook de militaire aanwezigheid in het gebied. De laatste tijd heeft Putin al een grote hoeveelheid troepen richting Noord-Rusland gestuurd. Hij heropent er zelfs oude Sovjetbasissen, bedoeld om de NAVO-leden die ook interesse hebben in het gebied af te schrikken. Twee brigades van in totaal 6.000 soldaten zijn zelfs al permanent in het barre noorden gestationeerd. 

Deze zomer werd met de Vostok 2014-campagne de grootste militaire oefening sinds het einde van het Sovjet-tijdperk gehouden. Daarbij werden onder andere zware gevechten in het poolgebied gesimuleerd, wat vooral de VS en Europa moet afschrikken om zich nieuwe poolgebieden toe te te eigenen. Het is de zoveelste actie van Putin waarmee hij het Russische volk probeert de verenigen tegen een potentiële dreiging van een gemeenschappelijke vijand.

Tweede Midden-Oosten

Greenpeace Rusland begrijpt de hele militarisatie van het poolgebied niet. Of toch niet als het gaat om de grens te bewaken voor een dreigende inval. Nee, het hele gebied wordt meer gezien als “een tweede Midden-Oosten”: een gebied met een gigantisch belang omwille van de gas- en oliereserves in de ondergrond, naar schatting respectievelijk 17 en 30 procent van de wereldwijde voorraden. Rusland probeert al langer die goudmijnen te ontginnen, maar laat dat vooral door buitenlandse bedrijven uitbouwen omwille van hun expertise. Maar sinds de westerse sancties tegen Rusland (na de problemen in Oekraïne), staan de meeste projecten on hold

Ten tweede is er nog de zogenaamde Noordoostelijke Doorvaart, een nieuw zeeroute die enorm belangrijk kan worden voor de scheepvaart. Van zodra het gebied grote delen van het jaar ijsvrij is, kan de route namelijk een gunstig alternatief vormen voor het Suez-kanaal. De vijandelijkheden zijn in feite dus niet nodig om de Russische soevereiniteit te beschermen, maar wel om de gigantische economische belangen in de omgeving veilig te stellen.

Meer
Lees meer...