Russen steken Tom Cruise voor met opnames eerste film in de ruimte

De Russische bemanning is intussen aangekomen aan boord van het internationale ruimtestation ISS, dat nu zal omgetoverd worden tot een filmset. De Russen staken een stokje voor de plannen van Tom Cruise om als eerste een film op te nemen in de ruimte, al zorgden ze bij het koppelen aan het ruimtestation al voor een beetje drama.

De ervaren Russische kosmonaut Anton Shkaplerov, actrice Yulia Peresild en regisseur Klim Shipenko reisden dinsdag naar het internationale ruimtestation ISS. Daar zullen Peresild en Shipenko fragmenten filmen voor de film Challenge, de eerste speelfilm ooit die in de ruimte is opgenomen. De film zal het verhaal vertellen van een chirurg die een zieke kosmonaut in de ruimte moet opereren, omdat zijn medische toestand hem verhindert om terug te keren naar de aarde voor een behandeling.

Problemen

De drie ruimtereizigers zijn dinsdag vertrokken aan boord van een Sojoez MS-19 ruimteschip vanaf het Baikonur Cosmodrome in Kazachstan, schrijf CNN. Op een gegeven moment ontstonden er onverwachte communicatieproblemen, die ertoe leidden dat Shkaplerov het ruimteschip handmatig moest besturen om de koppeling met het ruimtestation te voltooien. Dit lukte gelukkig veilig, maar voegde ongeveer een extra 10 minuten toe aan de verwachte koppelingstijd.

De Russische missiecontrole maakte zich ook even zorgen over de hoeveelheid tijd die ze nog hadden om te communiceren met de bemanning op het Sojoez-ruimtevaartuig in de aanloop naar de koppeling, omdat het even buiten bereik zou zijn van de grondcontrolestations. Het ruimteschip is meestal in staat om zelf te koppelen, want handmatig koppelen komt zelden voor. In juli was er ook al een probleem met Kurs, het koppelingsnavigatiesysteem, toen de pas gekoppelde Nauka-module van Rusland per ongeluk zijn stuwraketten afvuurde, waardoor het ruimtestation even controle verloor.

Peresild en Shipenko gebruikten ondertussen hun camera’s al om de toenadering naar het ruimtestation te filmen.
“Het was een beetje dramatisch op het einde, wat ze zeker goed zullen kunnen gebruiken om hun film wat dramatischer te maken”, grapte Roscosmos-chef Dmitry Rogozin.

Welkom

De huidige bemanning van het ruimtestation bestaat uit de astronaut Thomas Pesquet van de Europese ruimtevaartorganisatie; NASA-astronauten Mark Vande Hei, Shane Kimbrough en Megan McArthur; Japan Aerospace Exploration Agency-astronaut Aki Hoshide en Roscosmos-kosmonauten Oleg Novitskiy en Pjotr Dubrov. Zij verwelkomden het trio aan boord, wat het huidige aantal bemanningsleden op het station 10 maakt.

“Alles was nieuw voor ons vandaag, elke 30 seconden brachten iets geheel nieuws”, zei Peresild na aankomst op het station. “Het is bijna onmogelijk om te denken dat dit allemaal werkelijkheid is geworden. Ik heb ook het gevoel dat ik nog steeds aan het dromen ben.”

“We hadden een kleine vertraging”, zei Shkaplerov tegen de Russische vluchtleiding. “Maar onze dank gaat uit naar zij die ons geleerd hebben hoe we beslissingen moeten nemen. Alles ging prima en nu kijken we uit naar ons werk dat we hier zullen verrichten. Peresild en Shipenko wisten ook goed wat ze moesten doen, ze waren op de hoogte van de situatie. Alles werd precies gedaan zoals het vereist was dankzij hun training.” Het verblijf is wel kort, want Peresild en Shipenko, de eerste gewone bezoekers van het ruimtestation, zullen na 12 dagen, op 16 oktober om precies te zijn, al weer naar de aarde terugkeren.

Eerst

Er zijn wel een paar films opgenomen aan boord van het ruimtestation, maar geen enkele ervan was een speelfilm, daarom zal Rusland de eerste natie worden die een speelfilm zal opnemen in de ruimte. Die ambitie had ook Mission Impossible-acteur Tom Cruise. De acteur onthulde vorig jaar samen met regisseur Doug Liman dat ze werken aan een film die in de ruimte zal worden opgenomen, in samenwerking met NASA en Elon Musks SpaceX. Cruise zou normaal deze maand naar de ruimte vertrekken, maar het lijkt er dus op dat de Russen hem helaas voor zijn.

Peresild en Shipenko, die in Rusland vrij bekend zijn, werden geselecteerd uit een grote nationale wedstrijd georganiseerd door Roscosmos. Peresild heeft in een aantal Russische films en tv-series gespeeld, terwijl Shipenko’s film Serf uit 2020 een van de best verdienende Russische films was. De twee burgers ondergingen een strenge training voor hun ruimtereis en bereidden zich voor door middel van een hele reeks centrifuge- en vibratietests, trainingsvluchten in nul zwaartekracht en parachutetraining.

De toekomst

“Het maken van speelfilms in de ruimt zal de uitbreiding van commerciële ruimtevaartmogelijkheden markeren”, berichtte NASA. “De film maakt deel uit van een grootschalig wetenschappelijk en educatief project en zal een duidelijk voorbeeld worden van het feit dat ruimtevluchten geleidelijk aan beschikbaar zullen worden niet alleen voor professionals, maar ook voor een steeds breder scala van geïnteresseerden”, voegde Roscosmos nog toe.

Meer
Lees meer...