Belangrijke Russische oppositieleider buiten bewustzijn naar ziekenhuis gebracht: “Hij is vergiftigd”

De Russisch oppositieleider Aleksej Navalny ligt op intensieve zorgen. Het lijkt erop dat hij vergiftigd werd. Volgens een dokter is zijn toestand “ernstig” en verkeert hij buiten bewustzijn. Dat meldt zijn woordvoerster op Twitter.

De 44-jarige Aleksej Navalny was onderweg van Tomsk naar Moskou, maar moest een noodlanding maken in Omsk. Dat vertelt zijn woordvoerster Kira Yarmysh. Volgens Yarmysh kreeg Navalny iets in z’n thee toegediend. Op beelden die gemaakt werden op het vliegtuig is te horen hoe Navalny luidkeels kreunt terwijl de spoeddiensten toesnellen.

Een dokter vertelde het Russische staatsnieuwsagentschap Tass dat Navalny in “ernstige toestand” verkeert. De oppositieleider zou op dit moment aan een beademingstoestel liggen. De woordvoerster zegt dat Navalny zelfs het bewustzijn verloor.

Niet de eerste vergiftiging

Het is niet de eerste keer dat Navalny met symptomen van vergiftiging in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dat was vorig jaar in juli ook al het geval. Hij zou toen ongeveer dezelfde symptomen als nu gehad hebben. Navalny werd vanuit de gevangenis overgeplaatst naar een ziekenhuis in Moskou. De officiële verklaring was toen dat hij ergens een heftige allergische reactie op had gehad.

“Thee was het enige dat hij ’s ochtends dronk. Artsen zeggen dat het gif door de hete vloeistof sneller werd opgenomen”, meldt Yarmish.

Belangrijkste oppositieleider

Navalny tijdens een hoorzitting vorig jaar. – EPA

Aleksej Navalny is de belangrijkste figuur in de Russische oppositie tegen de regering van president Vladimir Poetin. Hij deinst er niet voor terug om zich geregeld kritisch uit te laten over Poetin. Net omwille van die reden belandde hij al meermaals in de cel. In juni nog bekritiseerde hij het referendum dat Poetin het recht geeft om nog twee ambtstermijnen president te blijven. Navalny sprak toen van een “coup” en “schending van de grondwet”.

Navalny sprak zich ook uit over de recente onrust in buurland Wit-Rusland, waar sinds de verkiezingen van 9 augustus felle protesten tegen president Loekasjenko plaatsvinden. De Rus roept op om volgende maand massaal naar de stembus te gaan om op oppositie-kandidaten te stemmen.

Meer
Lees meer...