Left Right
scrollTop top

San Marino wil toeristen lokken door hen een coronavaccin aan te bieden


San Marino Spoetnik Vaccin corona
© Een vrouw in San Marino wordt ingeënt met het Spoetnik V-coronavaccin – Bron: Isopix

Na meer dan één jaar coronacrisis komt ook in Europa het toerisme langzaam weer op gang. Heel wat landen halen dan ook alles uit de kast om komende zomer toeristen te lokken. De dwergstaat San Marino pakt daarbij heel verrassend uit. Wie naar het land reist, krijgt namelijk de kans om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Al zo’n 250 toeristen hebben van die mogelijkheid gebruikgemaakt.

Bron: Shutterstock

Toen Italië iets meer dan een jaar geleden als eerste Europese land zwaar getroffen werd door de coronapandemie, lag het voor de hand dat San Marino snel zou volgen. De dwergstaat met amper een kleine 34.000 inwoners ligt namelijk pal in Italië en op amper enkele uren rijden van de zwaar getroffen stad Bergamo in de noordelijke regio Lombardije.

Tegen eind mei waren in San Marino dan ook al ruim 40 mensen overleden aan het coronavirus. Daarmee was de micronatie verhoudingsgewijs één van de zwaarst getroffen landen ter wereld. In november kreeg het land te maken met een tweede golf met een even zware tol. In totaal zijn in San Marino nu 90 mensen overleden aan Covid-19. Sinds eind april is het coronavirus er wel zo goed als onder controle en worden er amper nog besmettingen vastgesteld.

Coronavaccin Spoetnik V

Die huidige situatie dankt San Marino onder andere aan een heel snelle vaccinatiecampagne. Aangezien het land geen lid is van de Europese Unie kon het daarbij zijn eigen koers varen. San Marino pakte het dan ook heel anders aan dan de EU-landen.

Terwijl wij in België er alles aan deden om de symbolische eerste spuit nog voor Kerstmis te hebben gezet, wachtte San Marino tot eind februari om zijn burgers te vaccineren. Het gebruikte daarbij niet de hier beschikbare coronavaccins, maar wel het Russische Spoetnik V. Dat vaccin kreeg aanvankelijk wereldwijd kritiek omdat Rusland zijn vaccinatiecampagne was begonnen zonder het grondig te testen, maar bleek later wel degelijk goed te werken.

Een lading Spoetnik V-vaccins komt aan in San Marino – Bron: Isopix

Sindsdien probeert het land Spoetnik V in Europa en de rest van de wereld aan de man te brengen. Op een goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is het nog steeds wachten. San Marino daarentegen kocht wel al een voorraad Spoetnik V aan en heeft ondertussen zo goed als zijn volledige volwassen bevolking twee dosissen gegeven.

Twee verblijven van drie dagen

De rest van hun voorraad Spoetnik V gebruikt San Marino nu om toeristen te lokken. Iedereen die het land bezoekt, kan zich namelijk laten inenten. Daarvoor moet je er gewoon tweemaal drie dagen in één van de negentien deelnemende hotels verblijven en zo’n 50 euro betalen voor de twee dosissen. Het hotel regelt voor jou alle papierwerk.

“De gast arriveert, blijft hier drie dagen, de dag na zijn aankomst vergezellen we hem om de eerste dosis te ontvangen, en dan komt hij na 21 dagen terug voor de tweede dosis”, zegt Francesco Brigante, directeur van het IDesign Hotel, aan Reuters. Ondertussen hebben al zo’n 250 mensen gebruikgemaakt van dat aanbod, dat overigens niet geldt voor inwoners van Italië.

Lees ook: Malediven willen toeristen bij aankomst coronavaccin aanbieden, nadat eigen bevolking is gevaccineerd


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…