Schandaal: waarom sorteren als ze in Brussel pmd, papier en restafval samen verbranden?

Schandaal: waarom sorteren als ze in Brussel pmd, papier en restafval samen verbranden?

In Brussel wordt voorgesorteerd afval gewoon samen verbrand. Dat blijkt uit een interne e-mail van afvalophalingsdienst Net Brussel. Daarin vraagt de operationele directie om zowel zakken met pmd, zakken met papier en karton als zakken met restafval samen op te halen en samen naar de verbrandingsoven te brengen. Dat meldt Annemie Maes, Brussels Parlementslid voor Groen, aan de website Bruzz.

Het afval in Brussel wordt normaal in drie verschillende zakken opgehaald. Brusselaars moeten hun papier en karton in een gele zak doen, hun pmd in de gekende blauwe zak en hun restafval in een witte zak. De ophaling en verwerking van die zakken gebeurt door Net Brussel, maar daar loopt het nu mis.

Momenteel worden de drie soorten afval samen opgehaald en ook samen verbrand. De Brusselaar sorteert dus voor niets. Net Brussel geeft het schandaal toe maar noemt het uitzonderlijk. Volgens de vakbonden zijn de afvalophalers echter al sinds begin dit jaar onderbemand en wordt afval vaak samen opgehaald.

Bevoegde staatssecretaris afwezig

“Dit schandaal is de Brusselaars die hun best doen om te sorteren recht in hun gezicht uitlachen. Het geeft een compleet verkeerd signaal”, zegt Annemie Maes (Groen) aan Bruzz. Haar partij vraagt nu samen met Ecolo de oprichting van een bijzondere commissie.

Ze wilden vandaag de verantwoordelijke staatssecretaris Fadila Laanan (PS) confronteren met de feiten, maar die was niet aanwezig. Vrijdag komt er wel een debat over het thema in het Brusselse Parlement.

Gesponsorde artikelen