Schietpartij in winkelcentrum in Kopenhagen: minstens 3 doden, meerdere gewonden, motief dader nog onbekend

Kopenhagen is zondagavond opgeschrikt door een schietpartij in een druk winkelcentrum. In het Field’s-winkelcentrum op het eiland Amager in de Deense hoofdstad zouden zeker drie mensen zijn gestorven. De dader, een 22-jarige Deen, is opgepakt. Hij had een wapen en munitie bij. Over een motief is nog niets bekend.

Rond 17.30 uur zondagavond vond in de Deense hoofdstad Kopenhagen een schietpartij plaats. Het dodelijke incident gebeurde in een winkelcentrum op het eiland Amager, dat ligt tussen het centrum van Kopenhagen en de luchthaven. Het Field’s-winkelcentrum is het grootste van Denemarken met meer dan 140 winkels. Er was dan ook veel volk aanwezig. Op beelden op sociale media van kort na de schietpartij is te zien hoe mensen wegrennen. Anderen zouden zich volgens AP News in het shoppingcentrum verstopt hebben.

De dader zou een jachtgeweer bij zich hebben gehad en meermaals geschoten hebben. Daarbij kwam zeker drie mensen om het leven. Het gaat om een Rus van tussen de 47 en 50 jaar – afhankelijk van de bron – die in Denemarken woonde, en twee jonge Denen. Ook zouden vier andere mensen – twee Denen en twee Zweden – zwaargewond zijn geraakt. Volgens de laatste berichten van de Deense autoriteiten zijn zij wel buiten levensgevaar.

22-jarige Deen vermoedelijke dader

De politie was volgens ooggetuigen snel aanwezig op de plaats van de schietpartij. Toch kon de dader aanvankelijk ontkomen. Iets verder, dicht bij de afrit van de snelweg, kon de politie hem vatten. Het zou volgens politie-inspecteur Søren Thomassen gaan om een 22-jarige etnische Deen. Bij zijn arrestatie had hij een wapen en munitie bij zich.

Op beelden vanuit het shoppingcentrum is te zien hoe de dader met een jachtgeweer rondloopt. Volgens de politie handelde hij alleen en is er ook nog geen duidelijkheid over zijn motie. De vermoedelijke dader zou vandaag, maandag, ondervraagd worden.

Reactie koninklijke familie

Kort na de feiten betuigde de Deense koninklijke familie zijn medeleven. “We weten nog niet de volledige omvang van de tragedie. Het is nu echter al duidelijk dat verschillende mensen het leven hebben verloren en dat er nog meer gewond zijn geraakt. De situatie vraagt om eenheid en zorg”, lieten koningin Margrethe, haar zoon kroonprins Frederik en zijn vrouw, kroonprinses Mary weten in een gezamenlijk statement volgens AP News.

Meer
Lees meer...