“Schoonmoeder” houdt politici voor de gek

“De schoonmoeder” is actrice Tine Van den Wyngaert die voor een jongerenproject de meest hilarische vragen aan politici stelt. Bedoeling is jongeren te werven om de komende maanden met de verkiezingen bezig te zijn. De actie levert een paar heel grappige filmpjes op. 

“De schoonmoeder aller verkiezingen”, zo heet het jongerenproject van de Vlaamse Jeugdraad en de Ambrassade, twee organisaties die jongeren mondiger willen maken. Bedoeling is de komende maanden onder de paraplu van die “schoonmoeder” allerlei acties te organiseren. Dit weekend al komen honderd jongeren die het project gaan dragen samen in Brussel. Ze stelden zich de afgelopen weken kandidaat en werden deze week geselecteerd. Bedoeling is dat ze dit weekend thema’s gaan kiezen die zij aan bod willen zien komen in de komende kiesstrijd.

Die honderd jongeren worden dan vervolgens allemaal kleine schoonmoeders, die lokaal een actie gaan organiseren. Dat kan een debat op school zijn, de straat intrekken met de jeugdvereniging of een avondje doorbomen in het jeugdhuis. Daaruit komen dan weer strijdpunten, die de groep uiteindelijk in de kiesstrijd zal willen gooien en er actie rond zal voeren. 

Maar de “schoonmoeder” is ook een echte figuur van vlees en bloed, in de hoedanigheid van Tine Van den Wyngaert, misschien wel best bekend als de vrouw van Tom Waes in Het Geslacht De Pauw

“Ze zijn zo mediageil dat ze alles zouden doen”

Schoonmoeder Van den Wyngaert werd met een camera en microfoon los gelaten op onze politici. Het idee kwam van Wouter Kersbergen, van het reclamebureau Spindokter. Een hele stoet politici werkte mee aan de filmpjes, van Bart De Wever (N-VA), over Kris Peeters (CD&V) tot Guy Verhofstadt (Open Vld). “Ik heb ze kunnen overtuigen met het argument dat wij voor een jongerenorganisatie bezig waren. En alle politici zijn in verkiezingstijd zo mediageil, ze zouden echt alles doen”, zegt Kersbergen. “We hadden ze op voorhand gezegd dat ze een vraag zouden krijgen, maar dat we niet gingen verklappen dewelke. Ze konden het niet maken om er niet op in te gaan.” Het resultaat is best geslaagd.

De “enige echte Kris Peeters, minister-president van de Noorderkempen” krijgt een vraagje over pimpen…

Freya Van den Bossche (sp.a) moet een wel hele vreemde vraag over dubbel glas beantwoorden.

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) werd letterlijk uit het debat over euthanasie bij kinderen gehaald, voor een wel heel oprechte vraag over House M.D

Joke Schauvliege (CD&V) krijgt een wel heel vreemd dilemma voor de kiezen…

En zelfs Linda De Win, de anchor van Villa Politica, ontsnapt niet aan de schoonmoeder…

De antwoorden van de politici worden nog niet vrijgegeven, dat komt binnenkort. Maar naar verluidt is zeker dat van De Gucht de moeite. Alle filmpjes staan op de site van de “Schoonmoeder”.
Meer
Lees meer...