Scientology zet Tom Cruise’s dochter Isabella in de kijker en dat is een grote stap

Scientology zet Tom Cruise’s dochter Isabella in de kijker en dat is een grote stap

Tom Cruise staat in het woordenboek naast Scientology, de mysterieuze sekte rond de sciencefictionboeken van Ron L. Hubbard. Ook zijn twee kinderen met Nicole Kidman, Connor en Isabella, zijn lid van Scientology, maar zwegen daar jarenlang in alle talen over. Nu is Isabella echter te vinden in het leiderschap van Scientology: een ongeziene move voor de sekte. 

Zeg ‘Tom Cruise’ en je vindt Scientology: de sekte rond de Dianetics van Ron L. Hubbard heeft over de hele wereld duizenden leden. Maar de bekendste is toch nog altijd onze favoriete jaren ’90-crush. Hij en zijn twee kinderen met Nicole Kidman zijn goud waard voor de Scientologisten: sterren hebben nog altijd een voorbeeldfunctie en als Tom Cruise het doet, zal het wel zo slecht niet zijn. Zie ook: Madonna en Kaballa en Elisabeth Moss (Mad Men, The Handmaid’s Tale en Mormonisme).

Maar zelfs Cruise weet dat zijn geloof, als je het zo kan noemen, een twistpunt is voor zelfs de hardcorefans. Daarom hield Scientology zijn kinderen ook lang uit de spotlights. Je kan kinderen ook een stuk moeilijker regisseren, dus is het logisch dat Isabella – Bella – Cruise en Connor lang niet aan het woord kwamen. Maar op haar 26ste spreekt de intussen getrouwde Bella zich nu wel heel expliciet uit voor Scientology. Opnieuw gouden eieren voor Scientology, zeker omdat het erop lijkt dat de jongere Cruise zich aan het opwerken is in de organisatie, blijkt uit haar lovende woorden.

Wat is Scientology?

Even wat meer over Scientology. Want als we kritisch zijn over de organisatie, dan is dat omdat die nogal dubieuze wortels heeft. De Dianetics, de Bijbel zeg maar van Scientology, werd geschreven door Ron L. Hubbard. Da’s een sciencefictionschrijver. We herhalen het even: een sciencefictionschrijver.

Het basisprincipe zit zo in elkaar: de mens bestaat uit wezen (thetan) die een verstand (niet te verwarren met de hersenen) een lijf heeft. Om een goed leven te leiden, moet je alle negatieve elementen kunnen bannen. Denk aan trauma’s en verslavingen enzo. Dat bannen of verwerken kan je doen door de regels van Scientology te volgen én je regelmatig te laten auditeren. Auditeren is een soort rigoureus interviewproces, therapie zonder de therapeut, waarna je met een speciaal apparaat kan zien of je energie gestegen is. Ohja, je thetan is trouwens op deze wereld gedropt door aliens. Logisch.

epa

Bella Cruise getuigt over Scientology

Zo’n persoon die je kan helpen auditeren, heet een auditeur en binnenkort kan je door niemand minder dan Bella Cruise ge-auditeerd worden. ’t Is te zeggen: haar getuigenis in documenten van Scientology, die deze week bekendraakten, heeft ze op z’n minst de cursus gevolgd om een leidinggevende functie te kunnen gaan uitvoeren. Ze was er ook behoorlijk enthousiast over.

“Ik werd dat vervelende meisje in de organisatie die eindeloos praatte over hoe geweldig de training is en hoe fenomenaal de stage is”, vertelt ze. “We moeten dit allemaal doen. Het is hard werken, maar het is het waard omdat je erdoor zal geraken.” Of Cruise ook effectief een auditeur zal worden, is niet duidelijk, maar haar in de verf zetten als veelbelovend lid van Scientology, kan op zich al tellen.

De relatie tussen Nicole Kidman en haar kinderen

Want aan de andere kant van de Cruise-clan wordt vooral veel stille antireclame gevoerd voor Scientology. Nicole Kidman, de voormalige mevrouw Tom Cruise en mama van Bella en Connor, heeft zich nooit uitgelaten over Scientology. Tom Cruise zelf, die via een eerder lief bij de organisatie was terechtgekomen, dwong haar niet om zich aan te sluiten. Maar onlangs liet hij in een interview wel weten dat zowel zijn scheiding van Kidman als die van Katie Holmes, deels te wijten was aan Scientology.

In scherp contrast tot de kinderen van Kidman (ze heeft ook nog twee dochtertjes uit een volgend huwelijk), groeit Suri Cruise, de dochter die hij heeft met Katie Holmes, niet op in Scientology. De geruchten gingen dan ook de ronde dat Connor en Bella niet uit eigen beweging bij Scientology waren gegaan. Met deze verklaring worden al die geruchten de kop ingedrukt.

De relatie tussen Kidman en Bella Cruise zal er niet op verbeteren. De Australische actrice was al niet aanwezig op het huwelijk van haar dochter. Niet uitgenodigd: Scientology ziet Kidman als ‘suppressive’ en dus niet welkom. Ze heeft ook geen contact met haar kinderen.

Enkele jaren geleden zei Kidman in een interview over haar kinderen “dat zij voor Scientology gekozen hebben.” Toch probeert de actrice duidelijk om haar kinderen nog een mogelijkheid te geven: “Het is mijn job als moeder om hen onvoorwaardelijk graag te zien.”

Maar het is dus duidelijk: de Cruises zitten momenteel tot over hun oren in de Scientology. En voor wie zich nog afvroeg of dat echt zo’n drama is, nou, ja. Want het gaat ‘m echt wel om een internationale sekte met veel vertakkingen en duizenden leden.

Getty

Is Scientology een sekte?

Hoewel Scientology zichzelf niet als geloof ziet, opereren ze wel als een geloofsgroep en delen ze veel andere kenmerken met sektarische groeperingen. Nog los van of je gelooft in de basisstellingen van Scientology (we herhalen het wel even: geschreven door een sciencefictionschrijver en geen bijster originele), heben ze namelijk een aantal gevaarlijke kanten.

Eerst en vooral staat het geloof in de grote leider, Hubbard, centraal. Die is dan wel gestorven, maar voor alle problemen zijn er oplossingen te vinden in zijn talloze teksten. Dat Hubbard die teksten gebaseerd heeft op zijn eigen sciencefictionwerk en dat van H.P. Lovecrafts Cthulhu-epos, wordt daarbij straal genegeerd.

Niet alleen is Hubbards visie de enige juiste, andere visies worden ook strikt uitgesloten. Vandaar dus dat de kinderen van Kidman en Cruise niet meer met hun moeder spreken. Er zijn ook autoriteiten, niet wereldse, die kunnen bepalen hoe die visies moeten worden geleefd en énkel de autoriteit mag daarover beslissen. Dat wil zeggen dat, zoals dit artikel van The Atlantic over de getuigen van Jehovah heel helder aanduidt, er vaak doofpotorganisaties aan de gang zijn als het over serieuze misdaden zoals kindermisbruik gaat.

Daarnaast maakt Scientology ook gebruik van beïnvloedingstechnieken, de auditeurs waar Bella Cruise deel van zal gaan uitmaken is daar een belangrijke factor in. Daarmee prenten ze ideeën van de sekte in.

epa

Geld voor Hubbards volgelingen

Er wordt ook, dat lijkt bijna vanzelfsprekend, een financiële bijdrage verwacht van Scientologyleden. Enkele ex-leden hebben dat al meermaals bevestigd, hoe groot die bijdrage is, is niet duidelijk. Opvallend: Scientology is in de VS oorspronkelijk ook opgericht als een vereniging mét winstoogmerk.

Uiteindelijk is het ook heel moeilijk om uit de sekte te raken. Wie uit Scientology wil stappen, of kritiek heeft op de beweging, krijgt al snel bedreigingen naar het hoofd geslingerd. Voor wie erin opgegroeid is, wordt het nog moeilijker om uit de sekte te stappen. De leden, je familie, mogen geen contact meer met je opnemen en soms komt het zelfs tot stalking.

Gesponsorde artikelen