Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘I Know This Much Is True’ – met Mark Ruffalo in een indrukwekkende dubbelrol – zit vol levenspijn, maar is wel één van de mooiste series van dit jaar

In deze nieuwe onder de huid kruipende minireeks van HBO speelt Mark Ruffalo een indrukwekkende dubbelrol als de identieke tweeling Dominick en Thomas, waarvan één van de twee lijdt aan paranoïde schizofrenie.

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Wally Lamb, een pil van 900 pagina’s die een hit werd eind jaren negentig nadat Oprah Winfrey het had aangeraden. Jarenlang werden er pogingen gedaan om de roman te vertalen naar een film, maar dat mislukte telkens. Toen de rechten voor het verhaal in 2015 weer vrijkwamen, twijfelde Ruffalo niet en regelde hij een afspraak met de auteur. Voor het eerst werd daar het idee van een miniserie opgeworpen. Logisch dat het niet lukte om het boek te verfilmen, zo meende Ruffalo, want dat is niet de juiste vorm voor een boek van deze omvang.

Ruffalo ging hengelen bij alle netwerken en streamingdiensten, maar werd overal afgewezen. Het verhaal is te zwaar op de hand, kreeg hij te horen. Tot twee jaar na het begin van zijn zoektocht HBO het licht op groen durfde zetten.

Regisseur Derek Cianfrance

Hij benaderde regisseur Derek Cianfrance, die bekend was van rauwe en grauwe films als Blue Valentine en The Place Beyond The Pines. Cianfrance had nog nooit eerder voor televisie gewerkt, maar wilde meedoen als hij I Know This Much Is True naar zijn visie zou mogen verfilmen. Zijn stijl – de fletse kleuren, de rauwheid – is dan ook zeer herkenbaar. Een Belgische link is er met Nico Leunen, de vaste monteur van Felix Van Groeningen, die vooral aan afleveringen vijf en zes meewerkte.

HBO

De reeks begint wanneer Thomas – die al twintig jaar periodes van opname in een psychiatrisch ziekenhuis heeft gekend – in een strengere inrichting wordt geplaatst nadat hij zijn eigen hand afkapte in een openbare bibliotheek. Dominick begint aan een queeste om Thomas weer naar een meer vertrouwde omgeving over te plaatsen en krijgt daarin de hulp van sociaal werker Lisa Sheffer. Behandelende arts Dr. Patel merkt dat ook Dominick het zwaar heeft en praat met hem over zijn verleden als broer van Thomas.

Rest van de cast

De acteerprestatie van Ruffalo is niet minder dan een krachttoer, maar hij wordt ook geflankeerd door een in zijn geheel sterk acterende cast. Het verhaal van de twee broers die al rake klappen van het leven hebben gekregen doet denken aan de bestseller Een Klein Leven van Hanya Yanagihara: het gaat hier om levenspijn, er waart weinig licht doorheen, maar de serie zal je raken en ook na afloop zal je er nog vaak aan terugdenken.

Uiteindelijk gaat de reeks nog een heel andere richting uit dan je aanvankelijk verwacht had en blijkt het geheel een grote parabel te zijn over vergeving en zelfvergeving, wat het geheel nog mooier maakt dan we al dachten dat het was. I Know This Much Is True heeft zich in ons hart genesteld om daar voor altijd te blijven, zoveel is zeker.

Alle zes afleveringen van I Know This Much Is True zijn nu te bekijken via Play van Telenet.

Meer
Lees meer...