Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘The Crown’, de duurste reeks ooit die de Britse Queen weer menselijk maakt

Dure reeksen hebben bijna altijd iets met tronen of kronen te maken. Bij HBO is het ‘Game Of Thrones’, bij Netflix is dat sinds enkele maanden ‘The Crown’. De serie gaat in vermoedelijk zes seizoenen het leven van de huidige Queen Elizabeth uit de doeken doen. Wie het eerste seizoen nog niet gezien heeft moet dat zeker doen. Ook al ben je geen fan van het koningshuis, deze reeks is geniaal goed gemaakt en je gaat echt anders naar de Queen kijken.

We hebben ons tijdens het kijken stiekem afgevraagd of de Queen deze serie ook zelf volgt. En of ze überhaupt Netflix heeft in Buckingham Palace. Uiteraard kwam bij ons ook de gedachte op dat ze het einde van de serie mogelijk nooit zal zien. Zelfs al brengt Netflix ieder jaar een vervolg uit, dan nog zal de Queen de gezegende leeftijd van 96 jaar bereikt hebben. En ook haar echtgenoot Philip is er nog steeds bij. Intussen zit ze al 65 jaar op de troon. Het was premier Winston Churchill himself, voor ons een historische figuur, die haar als eerste moest begeleiden. Daarna volgden nog een pak andere eerste ministers.

Bijgevolg lijkt het de normaalste zaak van de wereld dat Queen Elizabeth II in Londen op de troon zit. Ze krijgt er zelfs wat goddelijke allures van. Hoog tijd dus om haar van die wolk te halen en te tonen dat ze menselijk blijft. De Queen had een serie zoals The Crown eigenlijk een beetje nodig. Doorgaans wordt zoiets ook pas na de dood van een historische figuur gemaakt, maar de Queen is een harde tante. Haar gezin heeft het ook niet altijd gemakkelijk gehad. Zo toont de serie wat ze allemaal moesten opgeven omdat Elizabeth op de troon zit. Vooral Philip is daar in het eerste seizoen het slachtoffer van.

Drie Queens

The Crown zou volgens de geruchten zes seizoenen nodig hebben om het hele verhaal van de Queen te vertellen. Uiteraard moeten de hoofdrolspelers daardoor regelmatig vervangen worden. De jonge Queen, gespeeld door Claire Foy, zou de eerste twee seizoenen domineren. Daarna neemt een iets oudere actrice de fakkel over. En de oude Queen zal in de laatste seizoenen weer door een ander gezicht gespeeld worden.

Zes seizoenen over één persoon, dat zou wel eens langdradig kunnen worden, ga je misschien denken? Over de volgende seizoenen kunnen we uiteraard nog niks zeggen, maar in het eerste deel wordt geen enkele aflevering saai of vervelend. Telkens staat een gebeurtenis in het leven van de Queen of in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk centraal. Van haar eigen familiale problemen tot die van haar premier Winston Churchill, en het drama van de zware mist die Londen in de jaren 50 enkele dagen opslokte.

Peperdure trouwjurk

Hoogtepunten in het eerste seizoen zijn de scènes waarin Queen Elizabeth huwt en gekroond wordt. Die hebben ze tot in de details proberen nabootsen. Dat moeten zonder twijfel de duurste scènes geweest zijn. Behalve de decors moeten er ook immens veel acteurs aan hebben deelgenomen. En de kostuums hebben natuurlijk ook veel geld gekost. Zo hebben ze de trouwjurk van Elizabeth tot in elk detail nagemaakt – je kan hem moeilijk even uit de kast van de Queen gaan halen. Het duurde zeven weken voor het kledingstuk af was. Claire Foy had zo een trouwjurk van een slordige 35.000 euro rond haar schouders.

Ze hebben uiteraard geprobeerd om in Westminster Abbey te mogen filmen, want dat is de plaats waar de Queen echt getrouwd is. Maar zelfs Netflix kreeg daar geen toestemming voor, dus weken ze uit naar Ely Cathedral. Buckingham Palace mochten ze logischerwijze ook niet huren om er te gaan filmen, dus trokken ze naar Lancaster House. Om alles realistisch te maken liet Netflix zelfs echte dokters opdraven om in dat paleis een operatie op een pop uit te voeren. Alle andere bekende, moeilijk bereikbare sets, zoals de voorkant van Downing Street 10, zijn voor de opnames als decor nagebouwd.

3 personages om te zien:

1. Queen Elizabeth II (Claire Foy)

Aan topacteurs geen gebrek. En toch is het pas de grote doorbraak voor de hoofdrolspeelster. Claire Foy geeft met een sappig accent op heerlijke wijze gestalte aan de Queen. Het gaat haar een pak mooie prijzen opleveren – de Golden Globe voor de beste actrice kreeg ze intussen al – en ook grote rollen in andere belangrijke titels. Zo wordt ze genoemd voor de rol van Lisbeth Salandar in het vervolg op de Stieg Larsson-trilogie.

De 33-jarige Claire speelt dus de jongste Elizabeth in de reeks. Zij wordt plots gedwongen om de troon te bestijgen wanneer haar vader sterft. Ze doet dat zonder morren en legt de innerlijke Elizabeth, het meisje dat ze was voor ze de Queen werd, het zwijgen op. Alles moet wijken voor haar taak in de monarchie. Zelfs als ze daarbij haar echtgenoot of zus moet kwetsen. Maar het is ook nog een onzekere Elizabeth, die samen met de kijker stap voor stap ontdekt wat dat nu inhoudt om koningin te zijn.

Voor Claire Foy was het niet gemakkelijk om in de huid van Queen Elizabeth te kruipen. Ze heeft de leden van het Britse koningshuis nooit als “mensen” beschouwd. Daar denkt ze nu wel anders over: “De show heeft aangetoond dat we allemaal hetzelfde zijn. Ze hebben dezelfde problemen als wij allemaal.” Bijvoorbeeld perikelen met de zus van Elizabeth, Princess Margaret (Vanessa Kirby), die als jonge vrouw van het leven en de liefde wil genieten. Of het verdriet om verloren familieleden.

2. Prince Philip (Matt Smith)

Onlangs maakte prins Philip bekend dat hij geen officiële taken meer zou uitvoeren. Op 95 jaar mag een mens al eens met pensioen gaan. Ook voor hem zal Netflix verschillende acteurs moeten zoeken, maar niemand minder dan Matt Smith mag de spits afbijten. De acteur maakte zichzelf onsterfelijk als Doctor Who, maar als fans van die reeks kunnen we eerlijk zeggen dat we geen enkele keer aan ’the doctor’ moesten denken in z’n rol als Philip. Alleen de grote acteurs kunnen zo’n erfenis van zich afschudden.

Ook hier zien we de constante botsing tussen het persoonlijke leven van het gezin van Philip, en het feit dat hij met de koningin van het Verenigd Koninkrijk getrouwd is. Philip wil niets liever doen dan vliegen. Piloot worden is zijn droom, maar voor alles moet hij de toestemming krijgen. Niet zozeer van Elizabeth, maar van de regering. Elizabeth heeft enkel de taak om haar man op de hoogte te brengen van wat hij mag doen en laten.

Langzaam maar zeker ontstaan er zo barstjes in hun huwelijk. Ondanks alles zouden de twee volgens insiders een sterke band hebben. En dat moet ook echt noodzakelijk geweest zijn als je zo lang in Buckingham Palace zit.

3. Winston Churchill (John Lithgow)

We kennen de Britse premier Winston Churchill natuurlijk het beste als die gezette figuur met een dikke sigaar in z’n hand. Roken was in die tijd nog heel gewoon, dus er wordt in de serie serieus wat afgerookt. Vanuit historisch standpunt is Churchill natuurlijk beroemd geworden als leider van het land tijdens de oorlogsjaren. Maar die oorlog is in dit eerste seizoen alweer enkele jaren achter de rug en wij zien Churchill tijdens zijn tweede termijn in Downing Street, die niet meteen volgde op de eerste.

Het wordt meteen duidelijk dat hij beter met pensioen was gegaan, want zo ontstaat de clash tussen de oude politicus en de jonge koningin. Niet dat de twee ooit formeel ruzie maken, maar het is duidelijk dat hij z’n eigen gedacht heeft gevormd over Queen Elizabeth. De druk op zijn schouders wordt almaar zwaarder, maar toch blijft hij de oerpoliticus en weet hij zich altijd uit vervelende situaties te redden.

Wat ons betreft verdient ook deze acteur, net zoals de andere twee in deze opsomming, een prijs voor zijn prestatie. Joh Lithgow heeft z’n pluimen natuurlijk al lang verdiend. 3rd Rock From The Sun is één van de series waardoor hij bij het brede publiek een bekend gezicht werd. Maar pas op: je gaat hem niet meteen herkennen in de figuur van de norse Churchill.

Waarom kijken?

The Crown zal niet meteen het vlaggenschip van Netflix worden – die rol blijft nog wel even in handen van Frank Underwood in House Of Cards – maar het is zeker de beste reeks die ze al hebben gemaakt. De duurste ook, en dat zie je aan alle details. Het is een serie geworden waarvan je merkt dat de makers er echt fier op zijn. De cast kon ook niet beter gekozen worden. Zoek gerust eens beelden op van hoe de personages er begin jaren 50 in het echt hebben uitgezien, en je zal merken hoe goed ze geselecteerd zijn.

Het feit dat Claire Foy helemaal geen fan van het koningshuis was bewijst ook dat je geen voorliefde voor royalty nodig hebt. Wij kunnen ons perfect in de uitleg van Claire vinden: deze serie geeft Queen Elizabeth en co weer een menselijk gelaat. En je weet gewoon dat ook de volgende seizoenen goed kunnen worden, want er staat nog erg veel te gebeuren. We zitten na dat eerste seizoen echt nog maar in het begin van de lange periode van Elizabeth op de troon.

We zijn benieuwd of de kranige Queen het einde van de reeks nog mag meemaken. Hoe dan ook zullen ze bij Netflix goed in de gaten houden wat er gebeurt. Want als de Queen sterft of – veel onwaarschijnlijker – troonafstand doet, dan zal dat het einde van de reeks zeker mee bepalen. Voorlopig weten we dus nog niet hoe The Crown zal aflopen, maar in tussentijd: God Save The Queen

Meer
Lees meer...