Left Right
scrollTop top

Serie/Show om dit weekend te bingewatchen: The Grand Tour, de enige echte reden om Amazon in huis te halen


Serie/Show om dit weekend te bingewatchen: The Grand Tour, de enige echte reden om Amazon in huis te halen

Onze wekelijkse serie om te bingewatchen is deze keer eerder een show. Amazon Prime heeft gisteren het startschot gegeven voor het tweede seizoen van The Grand Tour, de opvolger van Top Gear met het trio Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May. En tot op heden nog altijd de enige reden waarom wij je zouden aanraden om de concurrent van Netflix in huis te halen. Maar ’t is verdorie wel een goede reden.

De schok die door Vlaanderen ging toen Bart De Pauw door de VRT aan de kant werd gezet, was niks vergeleken met de discussies die het ontslag van Jeremy Clarkson bij de BBC met zich mee bracht. Clarkson heeft bij ons weten gelukkig geen grensoverschrijdend gedrag van seksuele aard vertoond, maar hij had wel een producer geslagen na een opnamedag. Dat kon natuurlijk niet bij de Britse openbare omroep, die Clarkson al vaker een hand boven het hoofd had gehouden wanneer die nogal opvallende uitspraken deed, en diplomatieke rellen met bijvoorbeeld Mexico en Argentinië veroorzaakte.

Wees maar zeker dat ze bij de BBC liever een berisping hadden uitgedeeld dan Clarkson z’n C4 onder de neus te schuiven. Het duurde niet lang voor ook zijn trouwe kompanen Hammond en May lieten weten dat ze Top Gear zouden verlaten. De BBC probeerde vanalles en haalde voor het eerste seizoen zonder het vertrouwde trio liefst zes presentatoren in huis. De belangrijkste, radiostem Chris Evans, haalde met moeite het einde van het eerste seizoen. Met Matt ‘Joey uit Friends’ Le Blanc duurt het intussen al langer, en het programma zou intussen ook weer wat beter geworden zijn.

Straffer dan Top Gear

Maar voor de meeste Top Gear-fans is de show zonder Jezza en co niet te redden. En dus stond 8 december in het rood genoteerd in hun agenda, want dan begon het tweede seizoen van The Grand Tour. Het grootste verschil met Top Gear? Ze hebben nog meer geld en kunnen dus nog veel verder gaan dan op de BBC. Voor de rest hebben ze geen vaste studio meer, maar gebruiken ze een tent die ze week na week naar een andere bestemming verhuizen. Zo stonden ze bijvoorbeeld vorig jaar al eens in Nederland. Telkens voor Jeremy het ideale excuus om de lokale bevolking te beledigen. Maar dat mag hij uiteraard.

Meer nog dan vroeger zijn auto’s dus bijzaak in de show, maar wel de belangrijkste bijzaak. Af en toe kan je nog eens een degelijke review bekijken, maar meestal halen ze met de duurste wagens van het moment de strafste toeren uit. Waarom een paar rondjes rijden op een circuit als je met dezelfde wagen over prachtige Italiaanse wegen kunt racen? Het is soms moeilijk te begrijpen hoe ze bepaalde dingen van een automerk gedaan krijgen, maar op geld staat dus geen maat.

Amazon Prime

Amazon heeft zelf ook zwaar geïnvesteerd toen ze dit trio binnenhaalden. Ze tekenden meteen voor drie seizoenen. Clarkson is waarschijnlijk de enige tv-figuur die door de BBC ontslagen kan worden voor geweld op de set, en vervolgens elders een veel vetter contract krijgt en ook nog eens een betere show kan maken. Dat Amazon voor de rest nog maar weinig opzienbarends wist te presenteren, maakt dat de drie een jaar later nog steeds het uithangbord van de videodienst zijn. En op dezelfde dag dat Netflix z’n vlaggenschip The Crown loslaat, zorgt The Grand Tour voor het aanbod bij de concurrentie.

Clarkson en co doen veel moeite om Top Gear niet te imiteren en halen daar de gekste dingen voor uit. Zo hebben ze een nieuw circuit gekozen, en dat heet de Eboladrôme. Het heeft iets met de vorm te maken, stel jezelf er voor de rest geen vragen bij. Al na één aflevering was iedere bocht met een hilarische naam gedoopt. Voorts geen Stig, want die is bij de BBC gebleven. Dus haalden ze The American erbij, maar hij is na één seizoen al gedropt. En het item met een bekende ster achter het stuur is vervangen door Celebrity Brain Crash. Wat dat juist is, zullen we nooit weten want geen enkele celeb haalde de studio ‘levend’. Dit seizoen is de rubriek eveneens gedumpt.

3 personages om te zien

1. Jeremy Clarkson

Normaal bespreken we hier de personages, maar dat zijn de presentatoren wel een beetje geworden. Clarkson, met als bijnaam Jezza, is zo ongeveer de leider van het trio, al zullen ze dat nooit zo zeggen. Ook in The Grand Tour is hij nog behoorlijk vol van zichzelf en kan hij het niet laten om zijn eigen briljantheid met lof te bestrooien.

Hij heeft nog steeds een uitgesproken mening en heeft nu geen BBC-directie meer die hem op de vingers tikt. Clarkson presenteert de show grotendeels, maar laat wel een grote rol voor z’n sidekicks.

Getty

2. Richard Hammond

Hamster, zoals Richard Hammond wel eens wordt genoemd, heeft dit seizoen weer voor bange momenten gezorgd. Zo crashte hij heel zwaar en dat heeft z’n invloed op de opnames gehad. Tien jaar geleden kwam hij al eens met de schrik vrij toen hij een tijdje in coma lag na een zwaar ongeval tijdens de opnames van Top Gear. Z’n vrouw heeft al laten weten dat hij nog een laatste kans krijgt, maar de volgende keer moet hij stoppen.

Gelukkig zal dat niet voor dit seizoen zijn, maar we gaan de beelden normaal wel mogen zien. Al voor de release van de eerste aflevering is aangekondigd dat ze het over de crash van Hammond zullen hebben.

Amazon

3. James May

Ook James May is niets veranderd sinds zijn transfer. Captain Slow blijft op zijn eigen manier voor humor in het programma zorgen. Ook nu nog doet hij dingen waar de andere twee echt niks van snappen. Hij komt een beetje over als de meest intelligente van de drie, maar misschien is hij gewoon iets minder impulsief. En door het feit dat hij over alles nadenkt is hij bij de meeste wedstrijden al op voorhand verloren.

Amazon

Waarom kijken?

Wie nog geen enkele aflevering van The Grand Tour gezien heeft, zit nu al bijna twee jaar zonder Clarkson en co. En dan heb je echt wel wat gemist. De show heeft uiteraard z’n ups en downs, maar je kunt er zeker van zijn dat je uit iedere aflevering wel één moment gaat onthouden. Net zoals bij Top Gear hoef je helemaal niet in auto’s geïnteresseerd te zijn om naar dit programma te kijken. Dat zou hetzelfde zijn als het negeren van House of Cards omdat politiek je weinig kan schelen. Dan mis je een geweldig programma dat auto’s enkel als uitgangspunt voor entertainment gebruikt.

Na al die jaren blijft de humor van dit trio bijzonder grappig. Typisch Brits ook, en ze zijn karikaturen van zichzelf geworden. Facebook is een geweldige uitvinding voor de drie, want op die manier kan je hen ook tijdens de rest van het jaar volgen. ‘Drivetribe’ is trouwens nog een geweldige tip als je die pagina nog niet volgt.

Het gamma stunts en grappen lijkt soms onuitputtelijk, en stiekem zijn we wel een beetje jaloers want Clarkson, Hammond en May moeten zich behoorlijk amuseren wanneer ze deze shows maken. Zolang hij maar geen producers meer slaat, al kan Clarkson het dan nog eens bij Netflix of Hulu proberen …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…