Gaan we naar een sluiting van de grenzen?

Qua cijfers doet ons land het voorlopig beter dan de buurlanden. Dat is echter een precair evenwicht, dat onder druk staat door de terugkeer van tienduizenden vakantiegangers. De meer besmettelijke Britse en Zuid-Afrikaanse varianten kunnen zo ons land binnendringen.

De situatie in het Verenigd Koninkrijk is zeer zorgwekkend. Het noopte premier Boris Johnson gisteren tot de aankondiging dat de vaccinatie binnenkort de klok rond zou plaatsvinden, 7 dagen op 7. Buurland Ierland behoorde lange tijd tot de goede leerlingen van de klas, maar is momenteel het zwaarst getroffen land van Europa. De Britse variant is de rechtstreekse oorzaak. 

Nadat de gemuteerde virusstam voor het eerst werd opgemerkt in december, was België net als vele andere landen er als de kippen bij om de grenzen met het VK te sluiten. Dat leverde een voorsmaakje van de brexit op: monsterfiles ontstonden aan zeehavens aan beide kanten van het kanaal. De strikte sluiting duurde uiteindelijk slechts enkele uren.

Gezien de relatief gunstige epidemiologische situatie in ons land, willen bepaalde experts en politici die piste opnieuw verkennen. Met de krokusvakantie in het verschiet, bestaat de vrees dat heel wat Belgen allerlei virusvarianten uit het buitenland mee naar huis zullen nemen. 

De standpunten lopen uiteen

“De sluiting van de grenzen moet het allerlaatste redmiddel zijn. Als de testing en de quarantaine goed worden opgevolgd, laat dat een verregaande indijking toe.”

Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken woensdag in Het Journaal

“We sloten de grenzen tijdens de eerste lockdown, wat voor een reeks problemen zorgde onder meer in de grensgebieden. Indien we de grenzen sluiten, moeten we nog steeds mensen die over de grens werken, mensen met een gezin of gedeelde voogdij over kinderen, laten reizen. We moeten voorzichtig zijn.”

David Clarinval (MR), minister van Zelfstandigen en KMO’s, woensdag op RTBF

“Niet haalbaar met klein politiekorps.”

De burgemeesters van de Antwerpse grensgemeenten zeggen in Het Nieuwsblad geen voorstander te zijn van die ingreep om de nieuwe coronavariant buiten te houden.

Quarantaineregels

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke laat weten dat een sluiting van de grenzen “voorlopig niet aan de orde is”. Voor een transitland als België is dat namelijk allesbehalve “bijzonder ingewikkeld”. 

Vorige week liet zijn Vlaamse tegenhanger, Wouter Beke, weten dat hij de quarantaineregels wil herbekijken. Volgens geeft het huidige systeem te veel vrijheid, waardoor de regels niet voldoende gerespecteerd worden. Momenteel moeten mensen die terugkeren uit een rode zone, na een reis van meer dan 48 uur, verplicht het passagierslocatieformulier invullen. In de overgrote meerderheid van de gevallen moeten deze mensen zichzelf 7 dagen in quarantaine plaatsen en met een negatieve test voorleggen. 

Strengere controles

Het probleem is dat slechts 37 procent van de belgen zich laat testen na zo’n reis. Beke wil strengere controles. Bovendien zou volgens hem ook iedereen die uit een rode zone komt in quarantaine moeten, dus ook diegene die minder dan twee dagen in een risicogebied zijn geweest. Verder wil hij ook de uitzonderingen voor zakenreizen afschaffen. 

De experts gaan nog verder. Biostatisticus Geert Molenberghs heeft eveneens opgeroepen tot een sluiting van de grenzen om virusvarianten buiten te houden. Microbioloog Emmanuel André waarschuwt dat internationale reizen, en te grote verschillen in aanpak tussen verschillende landen ons naar een derde golf zullen leiden. 

Meer
Lees meer...