Sms kent terugval: herinner jij je nog de tijd voor er sms’jes bestonden?

Voor de allereerste keer in de geschiedenis van de sms, heeft het populaire communicatiemiddel een terugval gekend. Tot en met 2012 zat er alleen maar groei in het aantal sms’jes dat jaarlijks verstuurd werd, maar in 2013 bleek het plafond voorlopig bereikt. Dat meldt De Zondag. En zo lijkt een einde gekomen aan de opmars van een van de meest revolutionaire uitvindingen in de telecom.

In België houden de sms’jes nog iets beter stand dan in onze buurlanden, maar overal is de invloed van nieuwe diensten zoals WhatsApp en Skype voelbaar. Vooral door de mogelijkheid om met WhatsApp via Wifi een gratis alternatief voor een sms te sturen, was het gebruik van sms’jes in enkele Europese landen al langer aan het vervallen. Proximus gaf De Zondag enkele cijfers voor ons land: in 2012 stuurde de gemiddelde klant nog 281,7 sms’jes per maand, vorig jaar waren dat er nog 271,4. Bij Base was er enkel sprake van een stagnering.

De terugval van het succes lijkt echter wel ingezet. De sms was ooit een revolutionair communicatiemiddel. Wie herinnert zich nog de tijd zonder sms’jes? Dat is echter nog niet zo lang geleden:

1. De sms is officieel geboren in het Verenigd Koninkrijk. Op 3 december 1992 stuurde Neil Papworth, een toen 22-jarige programmeur uit Reading, het allereerste berichtje ter wereld om een vriend een zalige kerst te wensen. “Merry Christmas” was dus het eerste sms’je ooit. Maar de procedure was heel omslachtig, want zijn gsm had in die tijd nog geen toetsenbord en dus moest hij een computer gebruiken.

2. Op de eerste sms via een gsm was het wachten tot in 1993. Aanvankelijk stonden veel telefoniebedrijven afkeurend tegenover sms’jes. Ze zagen niet in dat mensen een tekstbericht zouden willen sturen, terwijl ze door de telefoon met elkaar kunnen spreken.

3. De echte revolutie kwam er pas in 1999, toen het mogelijk werd om te sms’en naar netwerken van concurrerende telefoonproviders. Ook zakten de prijzen van gms-toestellen stilaan, waardoor steeds meer tieners er eentje hadden.

4. En zo werd de sms één van de belangrijkste redenen waarom mensen een mobiel toestel gebruiken. Volgens een studie kijken we slechts om één reden vaker naar het scherm van onze gsm: om te weten hoe laat het is.

5. Uit cijfers van enkele jaren geleden blijkt dat vooral op de Filipijnen sms’jes heel populair zijn. Gemiddeld stuurt een inwoner er 189 berichtjes per week.

Thinkstock

6. Waarom kan je slechts 160 tekens gebruiken in een sms? Dat werd destijds bepaald door naar postkaarten te kijken. De oude, veel tragere voorloper van de sms had doorgaans ongeveer die lengte. Vandaag kan je gelukkig wel meerdere sms’en tegelijk versturen.

7. Nog een belangrijke mijlpaal voor de sms: vanaf 2002 kunnen kijkers de winnaar van het Eurovisiesongfestival per sms bepalen. Voor de eerste keer werd het systeem gebruikt in een evenement dat over een heel continent gevolgd werd. Het heeft de jaarlijkse liedjeswedstrijd ook nieuw leven in geblazen. Wie zou er amper twaalf jaar later immers nog telefoneren om een winnaar te kiezen?

8. Er ontstond ook al gauw een sms-taal, onder andere om het aantal gebruikte tekens te sparen. Leestekens werden in de sms een optie (behalve het uitroepteken natuurlijk) en iedereen leerde afkortingen zoals LOL en OMG kennen.

Thinkstock

9. Er is volgens sommige studies ook een verschil tussen mannen en vrouwen in het gebruik van sms’jes. Mannen zouden vaker berichten sturen dan vrouwen, maar hun boodschappen zijn korter en vaker op praktische zaken gericht.

10. Geen revolutie zonder de nodige kritiek: de sms zou volgens sommige onderzoeken de spelling van tieners niet ten goede komen. Onder andere in Ierland heeft een studie uit 2007 dat uitgewezen. Maar omgekeerd bestaan er ook studies die stellen dat jongeren hun taalkunde juist meer ontwikkelen door voortdurend berichtjes in te tikken.

11. En tot slot nog een leuk weetje: volgens een onderzoek zou 11 procent van de mensen jonger dan 25 jaar ooit al een sms gestuurd hebben, terwijl ze seks hadden. Daar is die nieuwkomer Skype alvast iets minder geschikt voor.

Thinkstock
(Bronnen: De Zondag, The Daily Express)
Meer
Lees meer...