Snel mobiel internet via 5G zit er nog niet in: Vlaanderen en federale niveau maken ruzie over de centen

De nieuwe licenties voor mobiel internet, die de federale overheid gaat veilen, zijn nog niet voor morgen. Zo loopt supersnel mobiel internet via 5G weer vertraging op. Want er is ruzie over de centen. De federale overheid wil 80 procent van de inkomsten, maar Vlaanderen gaat niet akkoord, ze willen meer dan 20 procent. Ondertussen loopt Europa hopeloos achter op Azië.

Europa gaat de boot missen, als het gaat over mobiel internet. Want 5G loopt achterop ten opzichte van Azië, waar men al volop nieuw, supersnel mobiel internet uitrolt. 5G gaat tot tweehonderd keer sneller dan 4G. Een film in ultra HD kan je zo downloaden in 10 seconden.

Maar terwijl Europa de eerste 5G-verbindingen krijgt dit jaar, en pas tegen 2022 er volop snel mobiel internet gelanceerd wordt, is het in Azië al volop aan de gang. Daar zal tegen 2020 al volop gebruik gemaakt worden van supersnel internet op mobiele toestellen.

En België zou België niet zijn, als men door intern gekibbel niet nog meer tijd verliest. Want de nieuwste veiling voor mobiele licenties loopt vertraging op. Die veiling wordt door de federale overheid uitgeschreven, om licenties voor 5G, maar ook voor een pak andere zaken van mobiel internet, uit te reiken. De hoogste bieder mag dan het netwerk gaan uitbaten. De bedoeling is ook dat dan een vierde operator een licentie krijgt.

Verdeling geld blokkeert de boel

Maar het zit dus allemaal strop, over geld. Want het federale niveau is bevoegd voor telecom, maar media zit bij de deelstaten. Die hebben dus ook recht op een deel van de opbrengst. Bij de vorige veilingen was die verdeling 80-20, maar Vlaanderen is niet langer tevreden deze keer met 20 procent van de opbrengst. Consumenten gebruiken immers veel meer media via mobiel internet.

De zaak sleept aan, en federaal minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) komt daar rechtstreeks tegenover de Vlaamse regering en met name Ben Weyts (N-VA) te staan. “Er zijn al genoeg transfers, waarom zou Vlaanderen weer geld dat haar toekomt moeten laten wegvloeien naar het andere landsdeel?”, zo is de redenering.

Bourgeois vs. De Backer

In het Vlaams parlement deed Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) daarop een compromisvoorstel: nu al een deeltje van de licentie veilen, zodat de ontwikkeling van 5G vooruit kan, zonder een akkoord over de verdeling van de opbrengsten.

Tegelijk uitte Bourgeois felle kritiek op de federale regering. “Er is drie keer een overlegcomité geweest, waarbij de federale regering en de deelstaten samen kwamen. Maar daar maak je geen akkoord, dat doe je voorbereidend. Maar er is niet één keer een deftig voorstel op tafel gelegd”, stelde hij.

Op Twitter reageerde De Backer: “Het omgekeerde is waar. Er is een verdeling afgesproken in 2013. Vlaanderen wil dit wijzigen, maar deed nooit een tegenvoorstel.” En ook het voorstel van Bourgeois lijkt De Backer af te wijzen: “Waarom opsplitsen? Organiseer één veiling en verdeel opbrengsten achteraf. Dan heb je snel 5G en meer opbrengst.”

Zo lijkt het erop dat de discussie niet beslecht raakt voor de verkiezingen. 5G zal dus voor later zijn in België.

epa
Meer
Lees meer...