Wie sociale woning wil, moet spaarrekeningen laten zien

Kandidaat-huurders voor een sociale woning mogen niet te veel spaargeld hebben, want anders komen ze niet in aanmerking. Vlaamse minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft beslist dat de nieuwe regeling in 2024 ingaat, meldt Het Laatste Nieuws.

Vandaag gelden alleen bepaalde inkomensgrenzen bij de toewijzing. De bedoeling is om ook rekening te houden met het financieel vermogen van de kandidaat. Het gaat om de zogeheten “middelentoets”. Het doel is ervoor te zorgen dat de sociale woningen terechtkomen bij de burgers die er het meeste nood aan hebben, en de mensen met spaarcenten hun woning gaan zoeken op de gewone huurmarkt.

Er staan ongeveer 170.000 mensen op een wachttlijst voor een sociale woning.

Bankrekeningen tonen

Een alleenstaande zonder personen ten laste mag niet meer dan 25.850 euro op de bankrekeningen hebben staan, om in aanmerking te komen. Dat bedrag komt overeen met de maximumgrens voor het jaarinkomen. Voor een koppel met twee kinderen ligt de grens op 43.107 euro.

Het betekent dat de kandidaat-huurders bij de toekenning van de sociale woning hun bankrekeningen moeten laten zien aan de sociale huisvestingsmaatschappijen. Die controle zou wel eenmalig zijn, er komen geen controles meer in de jaren nadien.

(fjc)

Meer
Lees meer...