Sophie Wilmès is beschikbaar voor Belgische politiek: Valérie Hayer blijft Europees fractieleider

De Europese liberale fractie Renew heeft besloten om Valérie Hayer opnieuw aan te stellen als fractieleider. Dit betekent dat Sophie Wilmès, die eerder als mogelijke opvolger werd genoemd, beschikbaar blijft voor de Belgische politiek.

Ondanks een nederlaag bij de Europese verkiezingen blijft Valérie Hayer fractieleider van Renew. “Renew Europe is vastberaden om de voorhoede van de pro-Europese waarden in het centrum van het Europees Parlement te zijn,” verklaarde Hayer in een persmededeling. De liberalen verloren 28 zetels en zijn niet langer de derde grootste fractie in het Europees Parlement, waardoor ze nu de conservatieve ECR-fractie voor zich moeten dulden.

Dit resultaat wordt grotendeels toegeschreven aan Hayer zelf. Als lijsttrekker van de Renaissance-partij van de Franse president Emmanuel Macron leed ze in eigen land een stevige nederlaag. Toch blijft ze aan als fractievoorzitter. Renew werkt samen met de christendemocratische EVP en de sociaaldemocraten aan een parlementaire meerderheid om Ursula von der Leyen aan een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie te helpen.

Sophie Wilmès: een terugkeer naar België?

De naam van Sophie Wilmès werd genoemd als mogelijke opvolger van Hayer. Wilmès behaalde in Wallonië een recordaantal voorkeurstemmen op de Europese lijst, met maar liefst 537.000 stemmen. Dit maakte haar een opvallende kandidaat voor de positie van fractieleider.

Doordat Wilmès nu niet de fractievoorzitter wordt, blijft de deur open voor een terugkeer naar de Belgische federale politiek. Wilmès werd verkozen als Europees Parlementslid voor MR, maar haar sterke verkiezingsresultaten hebben speculaties aangewakkerd dat ze terug zou kunnen keren naar de Belgische politiek.

Potentiële kandidaat-premier

Wilmès nam ontslag uit de federale regering als minister van Buitenlandse Zaken om voor haar zieke man te zorgen. Die is inmiddels overleden. Ze werkte zich daarna op naar een prominente positie op de Europese lijst, na intensief overleg met partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez.

Met haar sterke electorale steun zou Wilmès een ideale kandidaat-premier kunnen zijn, vooral als blijkt dat Bart De Wever (N-VA) de rol niet op zich neemt. Het feit dat ze nu geen belangrijk Europees mandaat opneemt, vergroot de kans dat ze terugkeert naar de Belgische politiek.

Meer
Lees meer...