Opvallend: de Vlaamse socialisten nemen het veiligheidsbeleid van de centrumrechtse regering op de korrel. Want er zijn te weinig middelen én de regering neemt het dossier niet serieus genoeg. “Onze taak, van politici en beleidsmakers, is die angst zo snel mogelijk wegnemen”, zegt John Crombez.
De Vlaamse socialisten zijn een beetje gefrustreerd en vooral bezorgd over het dossier radicalisatie en veiligheid. Gefrustreerd omdat ze met Hans Bonte (sp.a) iemand hebben die al veel langer aan de alarmbel trekt. Omdat voorzitter John Crombez al weken probeert de kat de bel aan te binden: meer budgetten, meer samenwerking en coördinatie tegen radicalisatie. Maar nergens werd het echt opgepikt.
Nu komen ze met een paar héél concrete voorstellen. Het meest in het oog springend: de hervorming van de politiezones in Brussel. Een heel gevoelig onderwerp bij de Franstalige partijen, want die hebben elk hun eigen machtsbastions in de hoofdstad. Vandaar de versnippering aan lokale besturen en de onwil die te hervormen. Maar voor de politie moet het gedaan zijn, zegt sp.a. “Het efficiënt verzamelen en uitwisselen van informatie binnen en met Brussel zal daardoor in zeer hoge mate vooruitgeholpen worden.” “En ja, dat taboe moet weg”, zegt Crombez.
Een oud stokpaardje van Bonte is de uitwisseling van informatie. “Als we dat snel verbeteren, kunnen wij in de toekomst aanslagen voorkomen en levens redden. Daarom moeten er direct meer middelen en mensen vrijgemaakt worden voor het vergaren van inlichtingen, en voor het opvolgen en screenen van mensen die een risico vormen voor de maatschappij”, zegt Crombez. Uitgerekend nu blijkt dat het budget van de Staatsveiligheid onder druk staat. “De geplande vermindering van de middelen voor de staatsveiligheid moet niet alleen teruggedraaid, maar de middelen moeten zelfs verhoogd worden.” Ook pleit sp.a voor een doorgedrongen samenwerking op Europees niveau.
Parlementaire onderzoekscommissie
Nog opvallend: de socialisten willen een heuse parlementaire onderzoekscommissie die de werking van de veiligheid- en inlichtingendiensten doorlicht. “Zij moet kunnen werken achter gesloten deuren en in samenwerking met experten op het terrein”, zegt Crombez.