Spectre, een Bondfilm naar het oude recept: klasse, stijl, actie en de nodige zelfrelativerende humor

Of je nu een Bond-lover of een Bond-hater bent, je kan niet ontkennen dat de meest gekende Britse spion klasse uitstraalt. En dat vertaalt zich in de beelden, in de kledij, in de auto’s, in de locaties, kortom in alles wat je ziet. En Daniel Craig was dan ook de geschikte persoon om James Bond gestalte te geven. Hij maakte hem echter ook kwetsbaarder.

Het enige wat leek te ontbreken in de vorige films, was de humor. Humor die in de oudere films altijd een onmisbaar onderdeel vormde. En nu lijkt de formule ook de humor, het relativeringsvermogen, teruggevonden te hebben. Zo landt hij met zijn parachute vlak naast een dakloze, nadat hij na een spectaculaire achtervolging door Rome met een schietstoel uit zijn auto is gesprongen, en zegt vriendelijk goedenavond. Fantastisch is ook de manier waarop hij na een gevecht op een trein het stof van zijn jas veegt en seks heeft met de Bond-girl van dienst.

Dit maar om te zeggen dat deze film terug aansluit bij de Bondfilms van weleer. Stijl, klasse, actie en de nodige zelfrelativerende humor. Ook het verhaal doet terugdenken aan vroeger. Bond is een grote misdaadorganisatie op het spoor en valt zelfs in ongenade bij M. Veel meer hoef je niet te weten want dit verhaaltje is gewoon een excuus om Bond van de ene exotische locatie naar de andere te laten reizen, daar slechteriken om zeep te helpen en als het even kan, sex te hebben met de lokale schone.

Het verhaal dat begon in het schitterende Casino royale, verdergezet werd in het mindere Quantum of Solace en het te lange Skyfall, wordt hier afgemaakt. De openingssequens is één van de mooiste ooit in een Bond-film. Via één lange tracking shot volgen we Bond tijdens het feest van de doden in Mexico tot hij een hotel binnengaat, bijna sex heeft en uiteindelijk klaar gaat liggen om met een scherpschuttersgeweer een slechterik naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Een prachtig staaltje cinema. Ook de achtervolging door Rome ziet er adembenemend mooi uit en, het moet gezegd, de nieuwe Q is grappig. Amusement van begin tot eind met misschien wel de meest iconische James Bond na Sean Connery. Nog ééntje, Daniel?

Regie: Sam Mendes

Met: Daniel Craig, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Monica Bellucci, Ben Whishaw, Naomie Harris & Andrew Scott

Kurt blogt
Meer
Lees meer...