Left Right
scrollTop top

Stad Gent komt met plan om mondmaskerplicht geleidelijk af te bouwen


Gent Graslei Korenlei corona 2021
© Aan de Graslei en de Korenlei in Gent blijft de mondmaskerplicht gelden – Bron: Frederic Sierakowski / Isopix

Enkel wie pal in de drukke winkelas in het centrum van Gent woont, zal vanaf woensdag 9 juni nog verplicht een mondmasker moet dragen. Daarmee verkleint de stad het gebied waar die verplichting geldt grondig. Aan schoolpoorten en ingangen van onderwijsinstellingen en tijdens manifestaties blijft de mondmaskerplicht wel gelden.

Al heel wat steden en gemeenten hebben de voorbije dagen beslist om de mondmaskerplicht in het openbaar (deels) af te schaffen. Dat is onder andere het geval in Sint-Niklaas, Lommel en Knokke-Heist. Andere steden wachten dan weer op algemene richtlijnen van het Overlegcomité dat op dit moment samenzit.

Afbouwplan

Nochtans staat dat thema daar niet op de agenda. Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt dat lokale besturen een beter zicht hebben op de eventuele nood aan zo’n verplichting. In Gent is die boodschap alleszins aangekomen want de stad kwam vandaag zelf met een afbouwplan naar buiten over de mondmaskerplicht.

In het winkel- en wandelgebied en enkele drukke straten daarbuiten geldt die verplichting al sinds 25 juli 2020. Bij de start van het academiejaar kwamen daar ook nog enkele straten in de studentenbuurt rond het Sint-Pietersplein bij.

Nu het aantal nieuwe besmettingen in de Oost-Vlaamse provinciehoofdstad fors gedaald is, heeft Stad Gent een stappenplan opgesteld om de mondmaskerplicht af te bouwen. “We houden de mondmaskerplicht aan waar het nodig en zinvol is. We blijven oproepen tot voorzichtigheid. Draag een mondmasker wanneer het moet en op drukke plekken. Zo krijgen we samen de cijfers verder naar beneden”, legt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) uit. De eerste fase van dat plan gaat in op 9 juni, de dag waarop ook heel wat andere versoepelingen van kracht worden.

Vanaf 9 juni

In de roze gemarkeerde straten moet je vanaf 9 juni wel nog een mondmasker dragen – Bron: Stad Gent
  • In die fase wordt het winkelgebied in het centrum waar een mondmasker moet gedragen worden heel wat kleiner. Enkel op de as Veldstraat – Korenmarkt – Lange Munt, op de Gras- en Korenlei en op de Groentenmarkt blijft de verplichting gelden.
    • In de studentenas Sint-Pietersnieuwstraat – Overpoort vervalt de mondmaskerplicht.
  • Aan de schoolpoorten en de ingangen van onderwijsinstellingen moet wel nog steeds een mondmasker gedragen worden, maar vervalt de perimeter van 200 meter.
  • Ook op de fiets, step of een ander gelijkaardig vervoermiddel is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen. In de praktijk werd hier al langer een oogje voor dichtgeknepen.

Vanaf 1 juli

  • Op het einde van het school- en academiejaar verdwijnt ook de mondmaskerplicht aan de schoolpoorten en ingangen van onderwijsinstellingen.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…