Meer versoepelingen coronamaatregels dan verwacht vanaf 9 juni: wat verandert er?

Verschillende Vlaamse media hebben het ontwerp van ministerieel besluit dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft opgesteld kunnen inkijken. Daaruit blijkt dat er meer versoepeld gaat worden dan verwacht.

Het aantal coronapatiënten op intensieve zorg is zaterdag gedaald tot 469. We zitten al enkele dagen onder de kaap van 500 patiënten. Dat is niet onbelangrijk want dat cijfer moest onder die symbolische grens duiken om op 9 juni een aantal coronamaatregelen te kunnen versoepelen. Zo mogen horecazaken vanaf dan de binnenruimtes openen om klanten te ontvangen van 8 tot 22 uur. De buitenterrassen mogen vanaf 9 juni open blijven tot 23 uur. Hier vind je een overzicht van de geplande versoepelingen.

Vaarwel knuffelcontact

Nu blijkt dat de federale regering meer gaat versoepelen dan verwacht, leert het ontwerp van ministerieel besluit dat Verlinden heeft opgesteld. Daaruit blijkt dat de beperking op het aantal sociale contacten dat je mag onderhouden stevig wordt versoepeld. Tot nu toe mag je maar één knuffelcontact hebben per zes weken en maar maximaal twee mensen van hetzelfde gezin binnen ontvangen op anderhalve meter afstand. Vanaf 9 juni zal je volgens het ontwerp maximaal vier personen binnen mogen ontvangen. Buitenshuis, zoals in je tuin, wordt dat aantal opgetrokken tot 50. Het begrip knuffelcontact verdwijnt in principe.

Voorts ben je vanaf volgend maand niet langer verplicht om je aan de afstandsregels te houden wanneer je mensen ontvangt. Dat betekent onder meer dat je geen mondmasker hoeft te dragen en dat je geen anderhalve meter afstand moet houden. Ook kussen en knuffelen mag. De socialeafstandregels worden eveneens geschrapt als je met een groepje van maximaal vier mensen ergens naartoe gaat, zoals een cafébezoek.

In een interview met VRT NWS zei Verlinden wel dat ze iedereen aanraadt om in de mate van het mogelijke de preventieve maatregelen na te leven. “We laten de verplichtingen vallen en hanteren de regels nu meer als richtlijnen”, zei de minister.

Reacties gezondheidsexperts

Volgens viroloog Marc Van Ranst is het te vroeg om in die mate te versoepelen. “Deze, ik zou bijna zeggen ‘ultieme’, versoepeling kan je pas doen als iedereen zijn eerste prik heeft gekregen”, liet hij zaterdag weten aan de media. “Men wil van 9 juni de bevrijdingsfeesten maken. Dat komt wat te vroeg. We zitten nog midden in de pandemie.”

Professor Steven Callens, lid van de GEMS, zei zaterdagochtend op Radio 1 te begrijpen waarom de regering zo’n beslissing neemt. “De vaccinatiecampagne loopt, en de ziekenhuizen hebben meer kennis over het ziektebeeld”, klonk het. “Maar men mag niet vergeten dat de vaccinatiegraad nog veel hoger moet. Bovendien hebben veel mensen enkel hun eerste vaccin gekregen, wat zorgt dat men minder zwaar ziek wordt, maar de overdracht van het virus is nog veel meer mogelijk na de eerste dosis.”

Lees ook:

Meer
Lees meer...