Verdwijnen mondmaskers binnenkort uit straatbeeld? “Nooit grote voorstander geweest”

Steeds meer gemeenten hebben de voorbije dagen beslist om mondmaskers in het stadscentrum niet langer verplicht te maken. Anderen wachten dan weer op een algemene richtlijn van het Overlegcomité, maar die lijken niet van plan zich over het onderwerp uit te spreken.

Sint-Niklaas, Lommel en Knokke-Heist zijn maar enkele van de gemeenten die het dragen van mondmaskers outdoor (deels) afvoeren. In aanloop naar de grote versoepelingen binnen één week op woensdag 9 juni zien zij het nut niet meer in van het dragen van mondmaskers op straat.

Overlegcomité?

De meeste gemeenten wachten echter nog wat af en kijken vragend naar de Vlaamse regering voor algemene richtlijnen. Die zouden er eventueel kunnen komen na het volgende Overlegcomité van komende vrijdag, maar daar staat het thema volgend de krant Het Laatste Nieuws niet op de agenda. Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt dat lokale besturen een beter zicht hebben op de eventuele nood aan zo’n verplichting.

Volgens viroloog Steven Van Gucht is die nood er overigens meestal niet. “Wij, virologen, hebben altijd gezegd dat ze vooral binnen een grote meerwaarde hebben, bij samenkomsten met mensen buiten je bubbel. Buiten is dat veelal niet nodig. Ook ik vraag me geregeld af: ‘Is een masker hier nu nuttig?’ Ikzelf ben nooit een grote voorstander geweest”, zegt hij in HLN.

Afstand houden

Toch is er volgens Van Gucht wel een belangrijke voorwaarde. Zonder mondmasker moet je er wel nog steeds opletten dat je – ook outdoor – anderhalve meter afstand blijft houden. Daar klemt binnenkort mogelijk wel het schoentje. Bij de versoepelingen van 9 juni zal die afstand namelijk niet meer verplicht zijn.

En zo blijven mondmaskers misschien toch langer in het straatbeeld. In de Verenigde Staten blijkt bijvoorbeeld ook dat veel mensen – ondanks versoepelingen – vrijwillig ervoor kiezen om toch nog steeds een mondmasker te dragen.

Meer
Lees meer...