Vakbonden staken op vrijdag 10 maart: Wat kunnen we verwachten?

De openbare diensten staken vrijdag. Hierdoor zal maar een derde van de treinen rijden. Dat meldt spoorwegmaatschappij NMBS vandaag. De spoorhinder start donderdagavond om 22 uur en zal vrijdag de hele dag aanhouden. Ook bij De Lijn, MIVB en TEC wordt er hinder verwacht. De staking kan gesitueerd worden onder een breder vakbondsprotest tegen ‘de onderfinanciëring en -bezetting van de overheidsdiensten’ en de pensioenplannen van de regering.

Wat kunnen we verwachten?

Op basis van het beschikbare personeel heeft de NMBS een alternatieve treindienst opgesteld. Afhankelijk hiervan kan de hinder in de ene provincie groter zijn dan in de andere.

Ongeveer één op de drie treinen zal rijden:

  • Eén op de twee IC-treinen rijdt
  • Eén op de drie S- en L-treinen rijdt
  • De meeste P-treinen (treinen tijdens de spitsuren ’s ochtends en ’s avonds) rijden niet
  • Er rijden heel weinig treinen in de provincies Namen en Luxemburg, in een deel van Waals-Brabant (er stoppen onder andere geen treinen in het station van Ottignies) en tussen Luik en Hoei.
(Photo by KURT DESPLENTER/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

Een gelijkaardige minimale dienstverlening zal er bij De Lijn zijn. Daar hebben de socialistische en de christelijke vakbond een stakingsaanzegging ingediend. Dat zal in heel Vlaanderen hinder veroorzaken voor de dienstverlening door bus en tram. Hoe groot de impact op de dienstverlening zal zijn, staat momenteel nog niet vast.

Bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB gaat de staking uit van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Hierdoor zullen de bus-, tram- en metrolijnen ernstig verstoord zijn.

En ook bij de Waalse maatschappij TEC zijn er stakingsacties gepland.

Alternatief?

Zowel de NMBS, De Lijn, de MIVB en TEC raden reizigers aan om indien mogelijk thuis te werken en op zoek te gaan naar een alternatief. Wie toch de trein/bus/tram/metro wil nemen, raadpleegt best de routeplanner voor alternatieve diensten.

Meer
Lees meer...