Star is gelanceerd op Disney+, dit zijn de 30 films die wij gaan (her)bekijken

Ons land is weer een streamingdienst rijker. Gebruikers van Disney+ kunnen in hun app nu ook Star terugvinden. Daarmee wil Disney meer volwassenen aantrekken en de directe concurrentie aangaan met Netflix en consorten. Bij de start van Star zijn al meer dan 200 films te vinden en dat aanbod zal alleen nog maar uitgebreid worden. Dit zijn onze favoriete films uit het aanbod bij de lancering.

Alien (1979)

Het is een probleem over alle streamers heen: de filmklassiekers zijn moeilijk te vinden. Hier is er alvast eentje: Alien was de allereerste in wat een franchise zou worden. Ook ruim 40 jaar na release blijft deze film van Ridley Scott niet minder dan briljant.

Alien: Convenant (2017)

Er volgden heel veel Alien-films, maar in 2017 verscheen Alien: Covenant, een film waarbij Ridley Scott opnieuw het roer in handen had en die het meest in de geest van het origineel was. Hierin komt de bemanning van een kolonieschip aan op een ogenschijnlijk verlaten planeet. De enige bewoner blijkt de ‘synthetische’ David (Michael Fassbender) te zijn, een overlevende van de gedoemde Prometheus expeditie. Huiveringwekkend goed!

Battle Of The Sexes (2017)

Films zijn ook zeer geschikt om bij te leren: zo leerden wij voor het eerst over de Battle Of The Sexes via deze film. Op 20 september 1973 speelde Billie Jean King een exhibition match (oefenwedstrijd) tegen Bobby Riggs, een op dat moment 55-jarige ex-tenniskampioen die verslaafd was aan aandacht en aan gokken. Hij was er steevast van overtuigd dat het mannentennis superieur was aan het vrouwentennis en dat mannen bij uitbreiding superieur zijn aan vrouwen. Billie Jean King was vastbesloten hem zijn ongelijk te bewijzen in een onderlinge, groots opgezette, live uitgezonden en fel gesponsorde wedstrijd die de ondertitel The Battle Of The Sexes meekreeg. Steve Carell en Emma Stone in de hoofdrollen. Acteur en actrice kregen evenveel betaald voor hun rollen. De film is uitstekend.

Be Water (2020)

Be Water was niet eerder in België te zien en is één van de meest recente films in de catalogus van Star tot nu toe. Het betreft een documentaire over legende Bruce Lee. Zijn films zijn gekend, over zijn leven zelf is er minder geweten. Filmmaker Bao Nguyen besloot een portret te maken over deze man.

Braveheart (1995)

Deze klassieker van en met Mel Gibson bevat enkele iconische scènes en won vijf Oscars. Gibson geeft gestalte aan William Wallace, een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks.

Brooklyn (2016)

Een prachtig liefdesverhaal dat zich afspeelt in het Brooklyn van 1950. Ellis – een geweldige Saoirse Ronan – speelt een Ierse immigrante die net verhuisd is naar het beloftevolle Amerika. Daar wordt ze verliefd op de Italiaans-Amerikaanse Tony (Emory Cohen).

The Darjeeling Limited (2007)

Elke film van Wes Anderson moet getipt worden, want het zijn stuk voor stuk juweeltjes. Zijn films vielen tot nu toe niet te streamen, maar dankzij Star zijn er nu enkelen terug te vinden. The Darjeeling Limited vertelt het verhaal van drie broers die bij elkaar komen door het overlijden van hun vader. Maar dan verdwijnt hun moeder en de drie broers trekken samen op zoek. Die zoektocht brengt hen tot een doorreis per trein, doorheen India.

Die Hard (1988)

Elk jaar woedt de discussie: is Die Hard nu een kerstfilm of niet? Dankzij Star moet je niet meer wachten op de kerstperiode om Bruce Willis nog eens te keer te zien gaan als John McClane, maar kan je de film gewoon het hele jaar door bekijken. Die Hard 2 (1990) en Die Hard With A Vengeance (1995), Live Free Or Die Hard (2007) en A Good Day To Die Hard (2013) zijn overigens ook te bekijken.

The Drop (2014)

The Drop is de tweede film van Michaël R. Roskam en wat ons betreft ook de beste. Matthias Schoenaerts is er naast Tom Hardy en de betreurde James Gandolfini te zien in een verhaal over een buurman die een puppy in een vuilnisbak vindt. Op hetzelfde ogenblik bevindt hij zich te midden van een complot dat zich afspeelt in de door de maffia gecontroleerde bar waar hij werkt.

Ed Wood (1994)

Een film die tot nu toe alleen een thuis vond is onze dvd-kast, maar nu ook te vinden is op Star: zowel Tim Burton als Johnny Depp schitteren in een voor hen beide minder typerende film over de man die wereldwijd bekend staat als de slechtste filmregisseur aller tijden. De film erover is wél een aanrader.

Far From The Madding Crowd (2015)

Ook in deze film is Matthias Schoenaerts te zien, hier naast de geweldige Carey Mulligan. Zij speelt een mooie trotse vrouw die door drie mannen het hof wordt gemaakt. Schoenaerts is Gabriel Oak, een schapenhouder. Hij belijdt zijn liefde in stilte en neemt het op tegen een sergeant en een welgestelde wat oudere vrijgezel. De film is van Thomas Vinterberg.

The French Connection (1971)

The French Connection is één van de allergrootste klassiekers die op Star te zien zal zijn en algemeen aangenomen één van de beste politiefilms aller tijden. Agenten Popeye Doyle en Buddy Russo komen in de zoektocht naar een drugtransport terecht in de Franse onderwereld van New York. Winnaar van vijf Oscars.

High Fidelity (2000)

Van dit boek van Nick Hornby kwam vorig jaar nog een remake in de vorm van een serie met Zoë Kravitz. De serie kreeg goeie reviews, maar werd toch nog na één seizoen stopgezet. De originele film met John Cusack in de hoofdrol – over een man die een platenzaak opent en dol is op lijstjes – is nu te bekijken. Eén van onze favorieten omdat we nooit een film gaan zien die dichter bij onszelf ligt.

Isle Of Dogs (2018)

Op zijn nieuwe film The French Dispatch is het vooralsnog wachten en dus is tot nader order Isle Of Dogs de meest recente film van Wes Anderson. In deze stop-motion zijn we getuige van een Japan waarin alle honden naar een eiland vol afval verbannen worden. De twaalfjarige Atari Kobayashi reist naar deze plek, op zoek naar zijn huisdier Spots en komt er in aanraking met een meute onder leiding van Rex.

The Life Aquatic With Steve Zissou (2004)

Deze film – opnieuw van Wes Anderson – is het bekijken alleen al waard door zijn titel, en door Bill Murray. Murray speelt een oceanograaf die wraak wil nemen op een jaguarhaai nadat die zijn partner tijdens het filmen gedood heeft. Onder de crew bevinden zich onder anderen zijn van hem vervreemde vrouw, een journaliste die een stuk over hem wil schrijven en een man van wie hij wel eens de biologische vader zou kunnen zijn.

Miller’s Crossing (1990)

Deze misdaadthriller van de broers Coen gaan we ook zeker herbekijken. Hier draait het om de Italiaanse gangster Johnny Casper en zijn handlanger die de heerschappij van Leo – gangster en politiek leider – en zijn vertrouweling Tom Reagan over een kleine Amerikaanse stad bedreigen. Als Tom ruzie krijgt met Leo over een vrouw komt hij middenin de machtsstrijd terecht, met alle gevolgen van dien…

Moulin Rouge! (2001)

Deze hoeven we niet meer voor te stellen. De kenmerkende chaos van Baz Luhrmann, de deuntjes die we allemaal kunnen meezingen, het liefdesverhaal tussen Nicole Kidman (danseres in de Moulin Rouge in Parijs) en Ewan McGregor (een arme schrijver): ook bij het herbekijken bleef deze film genieten!

My Cousin Rachel (2017)

Wat My Cousin Rachel zo bijzonder maakt, is dat je nooit uitsluitsel krijgt over wat Rachel (Rachel Weisz) nu precies is: een heks die uit is op geld en daardoor de ene na de andere man door ‘ongelukkig toeval’ het hoekje om helpt, of een vrouw met een tragisch verleden die al heel veel pech heeft gekend en het slachtoffer is van geroddel. Vorm vooral je eigen oordeel, want deze thriller blijft genieten.

Never Let Me Go (2010)

Dit pareltje is één van onze absolute films aller tijden. De film is een bewerking van de roman van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro, het script is van Alex Garland (die van Ex Machina en de televisiereeks Devs) en de regisseur is Mark Romanek, die ook achter de camera stond bij One Hour Photo waar hij Robin Williams tot een hoogtepunt in zijn carrière bracht. Het verhaal gaat over drie kinderen die op een kostschool opgroeien zonder dat zij contact hebben, of enig idee hebben wat er zich buiten hun school afspeelt. Nadat zij de school hebben verlaten kijken zij terug op hun schooltijd met zijn duistere kanten. Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield zijn te herkennen in de hoofdrollen.

Quiz Show (1994)

Naast legendarisch acteur is Robert Redford ook een niet onverdienstelijk regisseur. Quiz Show bijvoorbeeld werd genomineerd voor vier Oscars. Het verhaal speelt zich af in 1958 en de invloed van het nieuwe medium televisie neemt toe. De populaire tv-quiz ‘Twenty-One’ houdt wekelijks heel Amerika aan de buis gekluisterd. Maar kijkend Amerika wordt door deze show van haar onschuld beroofd wanneer de voormalige kandidaat Herbert Stempel onthult dat de deelnemers alle vragen en antwoorden van tevoren krijgen.

Red Sparrow (2018)

Drie films met Matthias Schoenaerts hebben we hier al getipt en dit is de derde. Hier mag hij spelen naast een schitterende Jennifer Lawrence. Zij toont zich meer sexy dan ooit tevoren als Sovjet-spionne die in de Koude Oorlog haar lichaam als verleidingswapen gebruikt. Ze moet de CIA-agent Nathaniel Nash verleiden, haar opdracht wordt bemoeilijkt wanneer ze binnen de CIA gerekruteerd wordt om een verrader in Washington te vinden.

The Royal Tenenbaums (2001)

Hier is hij nog eens, Wes Anderson. Hier vertelt hij het verhaal van drie volwassen wonderkinderen – de Tenenbaums – die door een samenloop van omstandigheden weer bij hun moeder wonen. Wanneer de vader, die lang geleden het gezin verlaten heeft, hoort dat zijn vrouw wil hertrouwen doet hij er alles aan om het weer goed te maken. Owen Wilson werkte mee aan het script, Gene Hackman en Gwyneth Paltrow, Ben Stiller en Bill Murray zijn te herkennen in de cast.

Rushmore (1998)

Ook in deze film van Wes Anderson speelt Bill Murray mee. Jason Schwartzman speelt een scholier op een privéschool. Hij haalt slechte resultaten, maar geeft wel blijk van ondernemingszin. Hij raakt bevriend met de rijke en depressieve fabrieksmagnaat Blume en wordt verliefd op zijn lerares, Miss Cross. Hij komt er achter dat Blume ook verliefd is op Cross, en zint op wraak.

Say Anything… (1989)

John Cusack komt ook een paar keer terug in dit lijstje. Het is een acteur die nog altijd actief is, maar al enige tijd geen filmhit meer heeft gehad. Eind jaren tachtig en negentig speelde hij mee in de allerbeste films, zoals Say Anything van Cameron Crowe. Hierin speelt hij een nietsnut – en niemand kan dat beter dan hij – die niets liever wil dan met de mooie en intelligente Diane uitgaan. Voor ze naar Engeland vertrekt om daar te studeren probeert Lloyd haar hart te winnen. Hij krijgt hierbij te maken met haar beschermende vader.

The Sessions (2012)

Nooit hebben we een betere film gezien over seksuele dienstverlening bij personen met een beperking, en al zeker Hasta La Vista! niet. In The Sessions is Helen Hunt de sekswerker die de noden van Mark O’Brien (John Hawkes), een man die in een ijzeren long ligt en op zijn 36e zijn maagdelijkheid wil verliezen, komt vervullen.

Unbreakable (2000)

Nog voor de golf aan superheldenfilms voerde M. Night Shyamalan Bruce Willis op als superheld in een trage, maar ook vandaag nog steeds genietbare film. Hij komt in contact met Elijah Price (Samuel L. Jackson), een verzamelaar van comics die z’n hele leven al geplaagd wordt door een slechte gezondheid en snel brekende botten. Unbreakable is één van de films waar Glass (2019) op verder bouwt.

War For The Planet Of The Apes (2017)

War For The Planet Of The Apes is het bewijs dat het kan: een intelligente blockbuster maken over sprekende en denkende apen. Het slotstuk van de nieuwe trilogie van Planet Of The Apes draait rond de oorlog tussen Caesar en zijn gevolg en de mensen.

The War Of The Roses (1989)

De “roses” uit de titel hier zijn geen rozen, maar verwijst wel naar de familie Rose. In een entertainende film komen Michael Douglas en Kathleen Turner in een gigantische – en letterlijke – vechtscheiding terecht. Danny DeVito regisseert en speelt ook een rol als advocaat.

What’s Love Got To Do With It (1993)

What’s Love Got To Do With It is een biografische film over het leven van Tina Turner, met Angela Bassett in de rol van de zangeres. Hoofdacteur en hoofdacteur van dienst werden beloond met een Oscarnominatie voor hun prestatie in de film over een jongedame met een bijzonder stemgeluid die ontdekt wordt, met haar ontdekker trouwt, maar ook door hem mishandeld wordt.

Win Win (2011)

En afsluiten doen we met een film van Paul Giamatti, gewoon omdat dat altijd de moeite is. Hij speelt een advocaat die bijklust als worstelcoach op een middelbare school. Via een aantal bedenkelijke zakelijke deals stuit hij per toeval op een topatleet en hij probeert de familie van de jongen voor zich te winnen. Net als hij denkt dat hij een gouden zaak kan doen, duikt de moeder van de jongen op uit de ontwenningskliniek.

Overtuigd? Nieuw dan een abonnement op Disney+

Meer
Lees meer...