Left Right
scrollTop top

Statiegeld op blikjes en plastic flessen? In Maleisië krijg je er goud voor aan een automaat


Statiegeld op blikjes en plastic flessen? In Maleisië krijg je er goud voor aan een automaat

Terwijl politici in Vlaanderen al jaren aan een stuk discussiëren over statiegeld op PET-flessen en blikjes, is er in Maleisië een veel leuker initiatief gestart. Daar verschijnen in de hoofdstad Kuala Lumpur automaten die je belonen met goud in ruil voor je lege blikjes of flesjes.

Landen zoals Duitsland en Nederland vragen al lang statiegeld voor plastic PET-flessen en blikken en ook in België is het in de Vlaamse regering al enkele jaren een thema. Eind 2015 zou het systeem ingevoerd worden in Vlaanderen, maar bijna drie jaar later en ondanks veel goede initiatieven is er nog steeds geen beslissing genomen.

0,00059 gram goud per flesje of blikje

In Maleisië pakken ze dat afvalprobleem sinds kort anders aan. Het bedrijf HelloGold en automatenproducent KLEAN hebben een wel heel bijzondere automaat ontwikkelt. Als je in het apparaat een PET-fles of blikje steekt, krijg je 0.00059 gram goud. Dat is aan de huidige koers zo’n 2 eurocent waard.

Dat goud valt trouwens niet zomaar uit de automaat, maar wordt virtueel toegevoegd aan je portefeuille die je kan bijhouden op de applicatie van HelloGold. Eens je daar één gram goud hebt verzameld, kan je dat laten leveren bij jou thuis. Daarvoor moet je dus wel bijna 1.700 blikjes of flesjes verzamelen. Als dat te veel is, kan je ook je goud verkopen aan andere gebruikers.

Wereldwijd amper 15 procent van het plastic gerecycleerd

De eerste automaten zullen binnenkort verschijnen in het straatbeeld in Kuala Lumpur. In juli zouden er in de Maleisische hoofdstad 40 machines moeten staan en tegen het einde van het jaar zelfs 500 in heel het land. Daarna hoopt HelloGold uit te breiden naar landen zoals Singapore en Zuid-Afrika.

Plastic blijft een van de grootste milieuproblemen van deze tijd, zeker in Azië. Wereldwijd wordt amper 14 procent van het plastic gerecycleerd en dat zou volgens Reuters jaarlijks zorgen voor een economisch verlies van zo’n 80 miljard euro.

Check hier de volledige uitleg over de automaten van HelloGold


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452