Steenrijk geworden met fraude: Trump ontdook onder meer voor honderden miljoenen aan belasting blijkt nu

Steenrijk geworden met fraude: Trump ontdook onder meer voor honderden miljoenen aan belasting blijkt nu

Trump schildert zichzelf vaak af als een man die zijn rijkdom zelf heeft vergaard. De Amerikaanse president heeft in het verleden meerdere malen beweerd dat hij een lening van 1 miljoen dollar van zijn vader kreeg en dat hij daarmee zijn eigen fortuin opbouwde. Nu blijkt dat hij zeker 413 miljoen dollar (357 miljoen euro) van zijn vader kreeg. En veel van dat geld kwam via belastingontduiking in zijn handen.

Trump zou in de jaren negentig gebruik hebben gemaakt van dubieuze belastingconstructies, waaronder gevallen die als fraude kunnen worden aangemerkt. De New York Times onderzocht belastingaangiftes, bankdocumenten, cheques, rekeningen en andere financiële documenten. De krant onderzocht meer dan 200 belastingaangiftes.

De president, die zichzelf altijd een selfmade-miljardair noemt, maakte volgens de krant samen zijn broers en zussen gebruik van dubieuze belastingconstructies en pleegde daarmee belastingfraude.

De ouders van Donald Trump, Fred en Mary, zouden in totaal meer dan 1 miljard euro hebben overgemaakt aan hun kinderen. Met een belastingtarief van 55% zou dat uitkomen op een belastingaanslag van ruim een half miljard dollar. Volgens de gegevens van The New York Times werd slechts 52,2 miljoen belasting betaald, wat neerkomt op een belastingpercentage van ongeveer 5.

Trump, zijn twee broers en zijn twee zussen zouden later in hun levens een actieve rol hebben gespeeld bij de belastingontduiking. Ze begonnen een nepbedrijf om miljoenen in giften van hun ouders te verstoppen, zo zou blijken uit documenten in handen van de krant

Een kleuter die 200.000 dollar verdient

Fred Trump was naar verluidt creatief om het geld bij zijn kinderen te krijgen. Zo maakte hij volgens de krant zijn zoon niet alleen zijn werknemer, maar ook zijn huisbaas, bankier en consultant. Ook gaf hij zijn zoon meerdere leningen die hij nooit terugkreeg, kreeg Trump junior geld voor zijn kantoor in Manhattan, voor aandelen en voor zijn auto en drie trustfondsen. Daarnaast zou de latere president 10.000 dollar aan kerstcheques hebben gekregen.

Donald Trump verdiende zo als driejarige het equivalent van 200.000 dollar en werd op zijn achtste miljonair. Op zijn zeventiende maakte zijn vader hem mede-eigenaar van een complex met 52 appartementen.

Trump, zijn twee broers en zijn twee zussen zouden later in hun levens een actieve rol hebben gespeeld bij de belastingontduiking. Ze begonnen een nepbedrijf om miljoenen in giften van hun ouders te verstoppen, zo zou blijken uit documenten in handen van de krant. Uit andere papieren zou blijken dat Trump zijn vader hielp om onterechte aftrekposten aan te voeren, waarmee ook miljoenen aan belastingen werden uitgespaard.

“Amerikaanse fiscus liet Trumps begaan”

Ook zou Trump hebben geholpen met een strategie om de waarde van het onroerend goed in het bezit van zijn ouders af te schilderen als honderden miljoenen dollars lager dan daadwerkelijk het geval was. Dat zou ertoe hebben geleid dat hij en zijn broers en zussen veel minder belasting hoefden te betalen toen het ouderlijk fortuin onder hen werd verdeeld.

De New York Times beweert dat de Amerikaanse fiscus de Trumps liet begaan. Het toenmalige belastingtarief op giften en erfenissen in de staat New York – 55 procent – zou hebben moeten leiden tot een belastingrekening van zeker 550 miljoen dollar. In plaats daarvan moesten de Trumps 52,2 miljoen dollar neertellen – een tarief van ongeveer 5%.

De Amerikaanse president heeft in het verleden meerdere malen beweerd dat hij een lening van 1 miljoen dollar van zijn vader kreeg en dat hij daarmee zijn eigen fortuin opbouwde.

Sarah Sanders, woordvoerder van het Witte Huis, noemde het verhaal “misleidend'”. Volgens haar heeft de federale belastingendienst jaren geleden deze transacties bekeken en goedgekeurd. De beschuldigingen in het artikel van de New York Times worden desalniettemin door de belastingautoriteiten van de staat New York onder de loep genomen, laat een woordvoerder van de staat weten.

Uit andere papieren zou blijken dat Trump zijn vader hielp om onterechte aftrekposten aan te voeren, waarmee ook miljoenen aan belastingen werden uitgespaard. Ook zou Trump hebben geholpen met een strategie om de waarde van het onroerend goed in het bezit van zijn ouders af te schilderen als honderden miljoenen dollars lager dan daadwerkelijk het geval was. 

Gesponsorde artikelen