Stemfies en hippe beats om jongeren te doen stemmen

Op een totaal andere manier campagne voeren, liefst zelfs niet te veel met zijn partijlogo of zijn naam, dat was het doel van Willem-Frederik Schiltz (Open Vld). Of het veel stemmen opbrengt valt te betwijfelen, maar een party was het wel. Of hoe je met stemfies en hippe beats jongeren moet proberen overtuigen.

Het is een wat anders dan een pensenkermis, een spaghetti-avond, of het “groot Kris Peeters feest”. Samen met vrienden uit het nachtleven, onder andere John Pale, alias Jan Van den Bleeken, wilde Schiltz een andere politieke meeting. Niets moet politieke zwaargewichten, geen bezwerende  speeches, maar gewoon fun. Dat werd Partycipate, afgelopen weekend in Antwerpen.

Originele formule: een party

“Al een aantal jaar zoek ik naar een formule om samen met creatieve vrienden een evenement te organiseren. Het hoofddoel van de avond was om bezoekers een fantastische avond te bezorgen, en dat is zeker gelukt. Eén en al positieve reacties van de bijna 350 bezoekers.”

Er was onder meer een optreden van Soldier’s Heart, die maandag hun nieuwe cd New Housie lanceerden, en er was een hele line-up van DJ’s in duo: Alain Deloin & Talk Hard, Yardie Base & Tony Beatbutcher en het trio The Owl Jolsons. “Duo’s en een trio, want participeren doe je nooit alleen, ook niet achter de draaitafel”, aldus John Pale met een knipoog.

Het stemhokje in

Maar Schiltz wilde meer dan muziek alleen: de bezoekers konden ook actief deelnemen aan de avond. Ze konden een stemfie maken in het stemhokje. Bij binnenkomst kregen de bezoekers ook een ticket waarmee zij aan konden geven waar zij prioriteit aan wilden geven. Zij kregen de keus tussen innovatie, jobs en stageplaatsen of participatie. “De reacties van de mensen waren overweldigend. Mensen informeerde al naar de volgende editie. En ja, die gaat er zeker komen”, zegt Schiltz.

Verhuis van parlement

Schiltz zelf verkast na de verkiezingen: van het federaal parlement (de Kamer) naar het Vlaams. Hij kreeg de derde plaats op de Open VLD-lijst voor het Vlaams parlement, dat lijkt een zo goed als zeker zetel. Al is Antwerpen wel een moeilijke provincie voor de liberalen, met onder meer Kris Peeters als lijsttrekker van CD&V voor het Vlaams parlement.

Meer
Lees meer...