7 straffe vragen om zelf mee uit te pakken op sollicitatiegesprek

De tijd waarin je in een sollicitatiegesprek alleen maar vragen beantwoordt, is al lang voorbij. Wanneer je zelf ook een paar vragen stelt, val je op als sollicitant. Let wel op welke vragen je stelt, zorg dat ze goed en doordacht zijn, want ze kunnen het gesprek maken of kraken. Je vragen weerspiegelen niet alleen jouw interesses en kennis over het bedrijf, ze geven vooral een beeld van wie jij bent en wat jij zoal in je mars hebt. Met deze vragen scoor je sowieso:

1. Heb ik al uw vragen beantwoord? 

Je polst nog eens extra of alles duidelijk is wat je zei, of je cv nog geheimen voor hen heeft, en of je nog iets kan toelichten met een voorbeeld. Vinden ze alles duidelijk? Dan ben je goed bezig! Of ze hebben nu al het gevoel dat het niets zal worden (kan ook). Komen er toch nog vragen? Grijp dan je kans om nog dieper op iets in te gaan.

2. Hoe ziet jullie ideale kandidaat eruit voor deze functie? 

Met deze vraag achterhaal je snel of jouw vaardigheden en profiel aansluiten bij wat het bedrijf zoekt. Merk je dat er eigenlijk totaal geen match is? Denk dan: “Run baby, run!”

3. Hoe zou u de bedrijfscultuur omschrijven? 

Met het antwoord op deze vraag heb je door welke waarden en normen het bedrijf belangrijk vindt. Streven ze naar een goede work-life balance en werknemersgeluk? Het is belangrijk dat het antwoord overeenkomt met de ideeën in jouw hoofd, anders zal je het er niet lang volhouden. 

4. Wat zijn de groeimogelijkheden binnen het bedrijf? 

Altijd interessant om te weten waaraan je begint. Zit je al meteen ‘aan het plafond’ of kan je op termijn hogerop klimmen? Met deze open vraag kom je niet te promotiegericht over en merk je toch meteen of het bedrijf wil investeren in de talenten en groeimogelijkheden van z’n medewerkers. 

5. Waarom heeft mijn voorganger deze functie verlaten?

Een slimme vraag voor durvers! Uit het antwoord kan je misschien analyseren waarom de functie de vorige persoon niet lag, en waarom die jou wel zou liggen, of net ook niet. 

6. Is er nog iets dat ik best weet voor ik start in uw bedrijf?

Met deze open vraag zet je je interviewers zelf aan het denken. Misschien hebben ze iets belangrijks over het hoofd gezien en komt dit nu aan bod. Hebben ze geen antwoord, dan heb jij alvast een pientere, kritische vraag gesteld.

7. Wanneer hoor ik terug iets van jullie? 

Deze last but not least-vraag laat zien dat je geen afwachtende houding aanneemt, maar dat je niet kan wachten tot je feedback krijgt op het gesprek. Het toont betrokkenheid en dat jij er alvast helemaal voor wil gaan. (Business Insider)

Succes bij het solliciteren!

Meer
Lees meer...