Studio Ghibli-icoon Hayao Miyazaki (80), bekend van ‘Spirited Away’, keert terug uit pensioen voor allerlaatste film ‘How Do You Live?’

Een grootheid keert terug uit pensioen om nog een laatste meesterwerk af te leveren. De Japanse levende legende Hayao Miyazaki die met onder andere Princess Mononoke, Spirited Away en Howl’s Moving Castle al enkele pareltjes van animefilms maakte, wil op zijn 80ste nog één film maken. Doordat Miyazaki al heel zijn carrière principieel iedere tekening zelf met de hand tekent, wordt dat echter een gigantische onderneming.

Goed nieuws voor fans van animefilms. Een van de grootmeesters uit het vak keert namelijk nog eenmaal terug om nog één film te maken. Het gaat om Hayao Miyazaki, een van de medeoprichters van de iconische Studio Ghibli.

Miyazaki wordt begin januari 81 jaar en maakte zijn laatste film The Wind Rises in 2013, waarna hij zijn pensioen aankondigde. Dat de Japanner niet zo goed is in stilzitten, bewees hij de voorbije jaren al door toch kleinere projecten te blijven aannemen. Het meest opvallende daaronder is de kortfilm Boro the Caterpillar uit 2016, die hij maakte voor het Studio Ghibli Museum.

How Do You Live?

Maar nu komt The New York Times met het nieuws dat Hayao Miyazaki op zijn 80ste bezig is met een nieuwe langspeelfilm. Het gaat om een animefilm die gebaseerd is op het boek How Do You Live? van Genzaburo Yoshino uit 1937. Dat verhaal gaat over een 15-jarige jongen uit Tokio die recent zijn vader heeft verloren. Het jongetje ziet er voor zijn leeftijd klein uit, maar haalt wel voortdurend kattenkwaad uit. Meer details over de aankomende film wil Studio Ghibli voorlopig niet kwijt.

Mogelijk moeten we wel nog even wachten voor de film te zien is. Miyazaki staat er namelijk om bekend te weigeren om met CGI te werken en ieder beeld uit al zijn films met de hand te tekenen. Eén minuut film tekenen, is op die manier ongeveer één maand werk. Daardoor schat de website IndieWire dat How Do You Live? pas binnen drie jaar af zal zijn.

Hayao Miyazaki is onder andere bekend van Oscarwinnaar Spirited Away

Meer
Lees meer...