Suzan & Freek over deelname aan ‘Liefde voor Muziek’: “K3 liet ons in tranen achter”

Het tiende seizoen van Liefde voor Muziek gaat op 12 maart van start. Voor dit jubileum brengt de show sterren van alle voorgaande seizoenen samen. De artiesten trokken hiervoor naar Frankrijk en brachten in totaal 81 nummers uit. Wij spraken met Suzan & Freek over hoe zij dit seizoen beleefden.

Door Victor Peeters en Runa Swiggers

Hoe is jullie liefde voor muziek ontstaan?

Suzan: “We zijn beiden al op jonge leeftijd intensief bezig geweest met muziek. Tijdens onze middelbare schooltijd hebben we elkaar leren kennen en daar is onze gedeelde passie voor muziek ontstaan. We zijn blijven samenwerken, eerst in verschillende bandjes en uiteindelijk is het uitgegroeid tot ons werk.”

Hoe verloopt het proces bij jullie om een cover te maken?

Suzan: “We gaan met ons getweeën aan de keukentafel zitten en beluisteren alles. We schrijven al onze voorkeuren op en na een paar dagen kijken we wat blijft hangen. Soms moeten we het een aantal keer horen en dan gaat die selectie langzaam aan naar één favoriet. Ik moet het lied ook voelen, als ik dat niet doe vind ik het heel moeilijk om te zingen. Als je het liedje helemaal uitkleed en er alleen de melodie overblijft, dan weet je pas echt of het bij je past.”

Freek: “We zoeken naar een mooi refrein dat als basis dient en waar we iets mee kunnen doen. In totaal hebben we, voor het programma, een week met onze producer Arno Krabman in de studio gespendeerd om ook te kijken hoe de liedjes klinken. In een paar gevallen hebben we hits gekozen, omdat die artiest er gewoon zoveel heeft. Soms zijn we wel op zoek gegaan naar liedjes die nog niemand kent. Dan kan je er echt een eigen draai aan geven.”

Welke verschillen ervaarden jullie tussen de Nederlandse en Vlaamse versie van Liefde voor Muziek?

Freek: “De band in de Vlaamse show is werkelijk geweldig. In Nederland is er een presentator die de gesprekken stuurt, waardoor het minder spontaan overkomt. Hier heb je dat niet en moet je zelf wat presenteren, wat ik persoonlijk erg leuk vind. Je krijgt daardoor hele leuke en diverse gesprekken die alle kanten op kunnen gaan.”

Wat vinden jullie van de opmars van de Nederlandse taal in muziek en houden jullie hier zelf aan vast in deze editie?

Suzan: “Wij hebben ons dit seizoen vastgehouden aan de Nederlandse taal. We maken soms wel uitzonderingen, maar nu niet. Ik denk ook dat dat heel leuk is, omdat het toch je eerste taal is. Bij Engelse liedjes moet je soms wat verder nadenken, maar als je zelf in het Nederlands denkt, voelt het ook logisch om dit te volgen. We luisteren ook zelf in onze vrije tijd naar een combinatie van Nederlandse en Engelse liedjes.”

Freek: “Liedjes in het Nederlands raken mij dieper en de teksten komen veel harder binnen. Het is een mooie manier om jezelf te uiten. We vinden dat wel een positieve ontwikkeling.”

Hoe was de sfeer achter de schermen? Zijn hier ook onverwachte vriendschappen ontstaan?

Freek: “Iets wat we ook de vorige keer al merkte is dat er een hele hechte groep ontstaat. Je bent een week lang bij elkaar in een prachtige villa met een zwembad en na de uitzending eten we een pizza en gaan we met iedereen iets drinken. We kenden hiervoor ook niet veel van de artiesten buiten Clouseau, want dat zijn gewoon legends.”

Suzan: “We hebben het heel gezellig gehad, dat was wel opvallend. We merkten dat er een goede klik was en dat iedereen daar dezelfde passie deelt. Ik kende alleen Laura al van The Voice.”

Welke artiest gaat volgens jullie het meest verrassen?

Suzan: “Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik kende nog niet veel muziek van Jasper Steverlinck en die heeft me ook echt verrast, maar mensen in België kennen zijn stem natuurlijk wel al.”

Freek: “Ik denk dat Tourist LeMC wel gaat verbazen. Over het algemeen zijn er een paar leuke verrassingen in het seizoen, iedereen heeft op een bepaald moment wel iets van: ‘oh cool, dat zag ik niet aankomen’.”

Suzan: “Ik was op een gegeven moment in tranen door een K3 liedje. Dat is onverwacht omdat ze normaal blije kindermuziek maken en toen voelde ik ineens de boodschap van K3. Het is veel meer dan alleen kinderen laten lachen, maar ook om ze een boodschap mee te geven.”

Meer
Lees meer...