Wie de afgelopen week door TikTok scrolde, heeft waarschijnlijk #Tattoogate wel zien passeren. Sinds een vrouw haar verhaal deelde over hoe ze opgelicht werd door een tattoo-artieste, zijn er al duizenden video’s gemaakt met de hashtag #Tattoogate. Dit is wat er precies aan de hand is.
Op 10 mei deelde de TikTokster Courtney Monteith (@running_mom_of_boys) een video waarin ze haar ervaring deelde met een tattoo-artieste. Ze vertelde daarbij dat ze het gevoel had dat ze opgelicht werd door de artieste, die 1.500 Canadese dollar (1.027 euro) vroeg voor een belabberde schets.
1.500 Canadese dollar
In haar eerste video vertelde Courtney dat ze een afspraak maakte bij de tattoo-artieste. “Ik wilde een tattoo van deze artieste want ik was fan van haar werk op Instagram”, begint Courtney haar verhaal. Ze boekte daarom een eerste afspraak met de artieste via Zoom. Die kostte haar al meteen 180 Canadese dollar (123 euro), die niet terugbetaalbaar was. Tijdens het Zoom-gesprek toonde Courtney verschillende voorbeelden van de tattoo die ze wilde. Ze kreeg van de artieste drie opties. De eerste zou haar 1.500 Canadese dollar (1.027 euro) kosten exclusief taksen. Daarbij zou ze één schets krijgen, waar ze één kleine verandering aan mocht aanbrengen. De tweede optie kostte 3.500 Canadese dollar (2.396 euro) exclusief taksen en zou haar twee schetsen geven waaruit ze dan kan kiezen en verschillende kleine aanpassingen mag maken. De derde en duurste optie kostte 6.000 Canadese dollar (4.108 euro) exclusief taksen. Die laatste optie gaf je de mogelijkheid om alles aan te passen aan de tattoo.
Aanvankelijk dacht Courtney dat deze prijzen de totale prijs voor de tattoo waren, maar de tattoo-artieste benadrukte dat dit enkel voor de schets was en dat er nog een aparte rekening zou volgen voor de tattoo zelf. Courtney koos daarom voor de goedkoopste optie.
@running_mom_of_boys Part 1 #badbusiness #tattoohorrorstory #worstexperience #storytime #tattooartist #greenscreen ♬ original sound – cmonteith
Slechte schets
Enkele weken later kreeg Courtney de schets opgestuurd en die leek totaal niet op wat ze gevraagd had. Op haar voorbeelden was duidelijk te zien dat ze een volledige vos wilde en op de schets stond maar een halve vos. Daarom stuurde ze een mail terug naar de tattoo-artieste met de vraag om de tattoo toch aan te passen. Al snel kreeg ze een mail terug dat als ze de aanpassingen wil, ze het verschil tussen de eerste en de tweede prijsoptie zal moeten opleggen. Het ging daarbij om een bedrag van 2.260 dollar.
Op dat moment had Courtney al 2.695 Canadese dollar betaald. Het ging daarbij om de 180 dollar voor de consultatie, de 1.500 Canadese dollar (+ taksen) voor de schets en 1.000 Canadese dollar (685 euro) als waarborg voor de tattoo. Daarom wilde ze niet nog eens 2.260 Canadese dollar (1.547 euro) ophoesten. Maar de tattoo-artieste weigerde om gratis een nieuwe schets te maken. Daarom besloot Courtney om geen tattoo te laten zetten. Ze hoopte daarbij dat ze minstens de 1.000 Canadese dollar waarborg terug zou krijgen. Maar ook dat bleek onmogelijk te zijn.
“Als ze mij een mooie schets van een volledige vos had teruggestuurd, dan hadden we waarschijnlijk wel verder gedaan en had ik de tattoo wel genomen, maar helaas. We zitten nu in deze situatie en ik ben 2.600 Canadese dollar (1.780 euro) kwijt”, besluit Courtney. “Ik hou nog steeds van haar werk, maar dit gebrek aan transparantie over de kostprijs is gewoon een slechte manier van zaken doen.”
@running_mom_of_boys Part 2 There are like 20 emails, im trying to hit the highlights #badbusiness #tattoohorrorstory #worstexperience #storytime #tattooartist #greenscreen ♬ original sound – cmonteith
@running_mom_of_boys Part 3 I honestly like her work but not being transparent about fees from the start is just bad business #badbusiness #tattoohorrorstory #worstexperience #storytime #tattooartist #greenscreen ♬ original sound – cmonteith
#Tattoogate
De video’s waarin Courtney haar verhaal deelde, gingen viraal op TikTok, waarbij mensen reageerden met de hashtag #Tattoogate. Het ging daarbij om heel wat tattoo-artiesten die duidelijk maakten dat die manier van zaken doen absoluut niet gebruikelijk is. De populariteit van de hashtag zorgde er ook voor dat de identiteit van de tattoo-artieste al snel achterhaald werd. Het gaat om Lindsay Joseph van Lucid Tattoos in Ontario in Canada. En Courtney is niet het enige “slachtoffer” van Joseph.
Ri McCue deelde haar verhaal op TikTok. Zij liet weten dat ze 4.000 Canadese dollar (2.739 euro) verloren was door een consultatie met Joseph. Tijdens de consultatie, die opnieuw 180 Canadese dollar kostte, liet McCue weten dat ze een tattoo wilde die een oude tattoo zou bedekken. De tattoo zou 1.700 Canadese dollar (1.164 euro) kosten, waarvan Ri op voorhand al 850 Canadese dollar moest betalen. Enkele dagen voor de afspraak liet Joseph plots weten dat ze de tattoo die McCue gevraagd had niet kon zetten en dat het een tattoo op de schouder zou worden. Dat was natuurlijk niet wat McCue wilde, dus vroeg ze om iets anders te doen. Daarbij kreeg ze te horen dat ze moest betalen voor een nieuwe consultatie als ze iets aan het design wilde veranderen.
Omdat McCue haar waarborg van 850 Canadese dollar (582 euro) niet wilde verliezen, besloot ze om dan toch verder te gaan met de tattoo. Ze arriveert zoals afgesproken om 9 uur ’s morgens, maar uiteindelijk begon Joseph pas te tatoeëren om 13 uur. Daardoor raakt ze ook niet klaar met de tattoo en moet ze nog een tweede sessie inboeken. Dat betekende ook dat McCue twee keer een dagtarief moest betalen van 1.900 Canadese dollar (1.301 euro). Toen McCue zei dat ze dit niet wilde betalen, omdat ze al meer dan 3.000 Canadese dollar (2.054 euro) betaald had, zei Joseph dat ze de politie zou bellen en ervoor zou zorgen dat McCue op de blacklist kwam te staan bij verschillende tattoo-artiesten in de buurt.
@ririality #stitch with @cmonteith sharing my experience finally #tattoogate #lucidtattoos #tattoohorrorstory #tattooscam #lindsayjoseph #cambridgeontario #ontariotattoo ♬ original sound – Ri McCue
Overgetekend
Later ontdekten mensen op TikTok ook dat de schets van de vos die Monteith kreeg (die 1.500 Canadese dollar kostte), overgetekend werd van een tekening op Etsy. Wanneer mensen vervolgens door het eerdere werk van Lindsay Joseph zochten, merkten ze nog andere overgetekende tattoos op.
In de nasleep van #Tattoogate verwijderde Lindsay Joseph haar accounts op sociale media en haalde ze ook alle negatieve reviews weg. Een officiële reactie van haar is er nog niet.
@odds_mind #duet with @cmonteith #badbusiness that is the easiest 1,500 I have made! Just go to Etsy and trace another artist art. #art #artist #wolfgate #tattoogate #artistsoftiktoktakeover ♬ original sound – cmonteith
Gratis tattoo
Maar #Tattoogate leverde ook iets positief op. Tattoo-artiest Matt Vaught, die al in de prijzen viel met zijn werk, bood aan om Courtney Monteith gratis de tattoo van haar dromen te geven. Hij zal haar overvliegen naar zijn studio in Californië, waar hij de tattoo van de vos zal schetsen en plaatsen en dat allemaal volledig gratis.
“Ik wil dit oplossen”, klinkt het in de video van Vaught. ”Omdat ze al duizenden dollar kwijt is, ga ik dit gratis doen. Ja, je hoort het goed, helemaal gratis. Ik wil gewoon rechtzetten wat haar is aangedaan en ik hou ervan om vossen te tatoeëren. Ze kwam over als een eerlijk en oprecht persoon en ze is een moeder. Daarom is dit ook een moederdaggeschenk.”
Monteith reageerde ook al op de video van Vaught waarbij ze blij was met het aanbod, maar dat ze de tattoo toch niet helemaal gratis wilde krijgen. Daarom zal ze een donatie maken aan een organisatie die zich inzet voor vossen.
@tattoo_matt #stitch with @cmonteith Me and @H2Ocean are going to make this right. #tattoogate #tattoogate2023 #tattootiktok ♬ original sound – Matt Vaught
@running_mom_of_boys #duet with @Matt Vaught #Stitch Thank you Matt and Jenn and @H2Ocean ♬ original sound – Matt Vaught