TikTok heeft een knop die elke video viraal kan laten gaan

Het Amerikaanse businessmedium Forbes heeft een opmerkelijke onthulling gedaan over TikTok. Er zou namelijk een zogenaamde heating-knop zijn die ervoor kan zorgen dat bepaalde video’s viraal gaan. De video wordt dan verspreid op de For You-page van heel wat gebruikers, waardoor het een hoog aantal views krijgt.

Wie op TikTok zit, heeft zich de volgende vraag waarschijnlijk al gesteld: Wat zorgt ervoor dat bepaalde video’s viraal gaan en andere niet? Forbes heeft nu ontdekt dat dit veel minder organisch gebeurt dan je zou denken.

Heating-knop

Op TikTok krijgt iedereen een gepersonaliseerde For You-page, waarop je video’s te zien krijgt, die volgens TikTok gebaseerd zijn op jouw persoonlijke interesses. Maar Forbes ontdekte dat het niet helemaal gebaseerd is op je interesses. Verschillende voormalige werknemers van TikTok vertelden namelijk aan het medium dat er een speciale knop bestaat. De zogenaamde heating-knop zorgt ervoor dat bepaalde video’s op de For You-page van een groot aantal gebruikers terechtkomen, ongeacht hun persoonlijke interesse.

In een document dat Forbes kon inzien, werd de knop als volgt omschreven. “De heating-functie verwijst naar het boosten van video’s op de For You-page door een interventie, waardoor ze een bepaald aantal views bereiken.” Het totale aantal views van heated video’s zou overeenkomen met 1 tot 2 procent van het totale aantal views van TikTok.

Influencers

De bronnen van Forbes vertellen dat het vaak gaat om nuttige video’s, bijvoorbeeld over Covid-19 of de verkiezingen. Maar de heating-functie werd ook gebruikt om bepaalde influencers en merken een boost te geven. Hierbij ging het dan om merken of influencers waarmee TikTok samenwerkte of wilde samenwerken. Bij video’s die gebruik maken van de heating-functie wordt niet aangegeven dat het gaat om advertenties, terwijl dat bij andere advertenties wel het geval is.

Volgens de bronnen van Forbes werd deze functie ook misbruikt door sommige medewerkers van TikTok. Zij gaven zo hun eigen video’s of die van hun partner een boost. Een document dat Forbes kon inkijken, stelt zelfs dat een account van een medewerker zo meer dan drie miljoen views kreeg via heating.

Reactie TikTok

TikTok reageerde al op de bevindingen van Forbes. Daarbij liet woordvoerder Jamie Favazza weten dat TikTok inderdaad bepaalde video’s promoot. “We doen dit om bij te dragen tot de variëteit in de content en om bepaalde celebrities en creators te introduceren bij de TikTok-gemeenschap. Enkele mensen in de Verenigde Staten hebben de mogelijkheid om content voor promotie goed te keuren in de VS. En deze content maakt 0,0002 procent uit van de video’s in For You-feeds.”

TikTok wilde niet antwoorden op de vraag of er ook video’s geboost werden vanuit China. ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, is namelijk nog steeds in Chinese handen.

Meer
Lees meer...