Taylor Swift geeft update over zaak rond haar muziekrechten

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift zit al meer dan een jaar in een juridische strijd met Scott Borchetta en Scooter Braun over haar oude nummers. Omdat zij de rechten van haar nummers in hun bezit hadden, mocht Taylor deze niet meer live brengen.

Taylor Swift liet vorig jaar weten dat ze haar oude nummers niet meer live mag brengen omdat de rechten van die nummers in handen zijn van Scooter Braun. Taylor wilde toen een medley van haar grootste hits brengen op de American Music Awards, maar dat mocht niet. Ondertussen heeft de zangers het heft in eigen handen genomen en geeft ze haar fans een update over de situatie.

Taylor Swift vs. Scooter Braun

De feud tussen Taylor Swift en Scooter Braun is al een tijdje aan de gang. Het begon toen Scooter Braun eerder dit jaar Big Machine Records overkocht. Dat is het label waaronder de muziek van Taylor Swift te vinden is. Maar Scooter Braun en Taylor Swift hadden op dat moment al een geschiedenis.

In een bericht op Tumblr liet Taylor weten dat ze al jarenlang gemanipuleerd en gepest werd door Braun. Ze haalde daarbij verschillende incidenten aan, waarbij ook Justin Bieber, Kanye West en Kim Kardashian betrokken waren. Dat uitgerekend Braun dan de rechten over haar muziek kreeg, was voor Taylor de druppel.

American Music Awards

Doordat Braun en Scott Borchetta nu de rechten over de muziek van Taylor Swift in hun bezit hadden, mocht de zangeres haar eigen nummers niet brengen op de American Music Awards. Ze wilde een medley brengen van haar grootste hits, maar volgens de twee zou dat een “heropname zijn van haar oude nummers”. Zo’n heropname mocht ze volgens de overeenkomst nog een jaar lang niet maken.

Daarnaast mocht ze haar oude nummers ook niet gebruiken in haar Netflix-documentaire. Uiteindelijk kreeg ze, nadat ze de kwestie openbaar maakte, toch toestemming om haar nummers te brengen op de American Music Awards. Maar daarbij ging het dus om een uitzondering en is de juridische strijd om haar nummers nog niet afgelopen.

Update

Daarom geeft Taylor nu, een jaar na haar eerste bericht over de zaak, een update via Twitter. “Zoals jullie weten ben ik al een jaar aan het proberen om terug mijn eigen masteropnames in handen te krijgen. Met dat doel in gedachten heb ik geprobeerd om te onderhandelen met Scooter Braun.”

Daarbij vroeg het team van Braun aan Taylor om een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen waarin gesteld werd dat ze nooit iets over Scooter Braun mocht zeggen, tenzij het positief was. Dat heeft Taylor uiteraard niet gedaan. Enkele weken geleden kreeg Taylor dan een brief van het bedrijf Shamrock Holdings. Zij lieten Taylor weten dat ze haar rechten overgekocht hadden van Scooter Braun. Het bedrijf liet daarbij weten dat ze Taylor eigenlijk al voor de verkoop op de hoogte wilden brengen, maar dat ze niet mochten van Braun.

Toen Taylor meer sprak met Shamrock Holdings, kwam ze te weten dat Scooter Braun eigenlijk nog steeds winst maakt op haar muziek. Ondertussen mag Taylor haar eigen oude nummer wél opnieuw opnemen en daar is ze dan ook druk mee bezig. “Het is spannend en creatief bevredigend. Ik heb veel verrassingen in petto.” Tot slot bedankt ze haar fans voor hun steun tijdens de afgelopen maanden.

Meer
Lees meer...