‘The Crown’ en ‘The Mandalorian’ hebben meeste Emmy-nominaties

De nominaties voor de 73ste Primetime Emmy Awards zijn bekend gemaakt. Daarvoor werd er gekeken naar alle programma’s die tussen 1 juni 2020 en 31 mei 2021 werden uitgezonden. De uitreiking vindt plaats op 19 september. Om de zoektocht makkelijker te maken, hebben we achter elke serie het netwerk geplaatst en waar de serie in kwestie bij ons te bekijken is.

Als je alle nominaties bij elkaar neemt, dan hebben The Crown (Netflix) en The Mandalorian (Disney+) de meeste nominaties gescoord. Beide series werden 24 keer genomineerd, op de voet gevolgd door WandaVision (Disney+) met 23 nominaties. WandaVision haalt daarvoor officieel de eerste Emmy-nominaties voor Marvel op.

Het is ook bijzonder hoe goed Ted Lasso (AppleTV+) en Lovecraft Country (HBO/Streamz) het doen. Ted Lasso is met zijn 20 nominaties de best scorende nieuwe komische reeks ooit. Lovecraft Country (HBO/Streamz) doet het ook boven verwachting goed met 18 kansen op beeldjes, en dat terwijl de reeks vorige week nog onverwacht gecanceld werd door HBO. Ook The Handmaid’s Tale – dat voor eerdere seizoenen al 13 Emmy’s won – is voor zijn vierde seizoen opnieuw 18 keer genomineerd.

Zeven keer Ted Lasso in de acteercategorieën

Dat zijn de nominaties voor alle categorieën bij elkaar. Als je echter gaat kijken naar de hoofdcategorieën dan is Ted Lasso (AppleTV+) de favoriet met 13 nominaties en The Crown (Netflix) en The Handmaid’s Tale (hulu/Proxumus Pickx) gedeeld tweede met 11 nominaties. Dat komt omdat die series heel wat nominaties hebben gescoord in hun cast: naast hoofdrolspeler Jason Sudeikis werden ook zes acteurs en actrices van Ted Lasso in de bijrollen genomineerd. Bij The Crown werden drie castleden genomineerd in de hoofdrolcategorie en vier in de bijrolcategorie. Bij The Handmaid’s Tale is hoofdrolspeelster Elisabeth Moss genomineerd, maar ook nog eens zeven acteurs en actrices in een bijrol.

Verder nog opvallend is dat Emily In Paris (Netflix) dat matig ontvangen werd wel een nominatie heeft ontvangen in de categorie Outstanding Comedy Series. De reeks neemt het in die categorie op tegen onder andere de ouwe getrouwe Black-ish (ABC/Disney+), het nieuwe The Flight Attendant (HBO Max/Streamz), het afscheid nemende The Kominsky Method (Netflix) en topfavoriet Ted Lasso (AppleTV+).

Bij de dramareeksen valt vooral The Boys (Amazon Prime) op. In totaal scoort The Boys vijf nominaties. Rekenen we ook nog WandaVision (Disney+) mee, dan kan je niet anders dan besluiten dat dit een topjaar is op de Emmy’s voor de comicverfilmingen. Verder zijn ook nog Bridgerton (Netflix), The Handmaid’s Tale (hulu/Proximus Pickx), Lovecraft Country (HBO/Streamz), The Mandalorian (Disney+), Pose (FX/twee seizoenen op Netflix) en This Is Us (NBC/drie seizoenen op Amazon Prime) genomineerd. De topfavoriet in deze categorie is The Crown.

Bij de Limited Series wordt het ook vechten om de prijs, want daar gaat de strijd tussen het bejubelde I May Destroy You (HBO/Streamz), Mare Of Easttown (HBO/Streamz), het populaire The Queen’s Gambit (Netflix), Amazon-paradepaartje The Underground Railroad (Amazon Prime) en Marvel-hit WandaVision (Disney+).

Ook bij de limited reeksen wordt het een robbertje vechten, want bekende namen in die categorieën zijn Kate Winslet (voor Mare Of Easttown), Cynthia Erivo (voor Genius: Aretha, bij ons te zien op Disney+), Anya Taylor-Joy (voor The Queen’s Gambit van Netflix), Elisabeth Olsen en Paul Bettany (voor WandaVision), Lin-Manuel Miranda (voor Hamilton op Disney+) en Ewan McGregor (voor Halston, op Netflix).

Tot slot valt nog op dat Hugh Grant wél en Nicole Kidman niet genomineerd is voor hun rol in The Undoing (HBO/Streamz). Grant reageerde al dat het grotendeels Kidman was die hem naar zo’n goeie vertolking geduwd heeft.

HBO en Netflix vechten

Kijken we naar de nominaties per netwerk dan zien we dat er een gigantische strijd tussen Netflix en HBO/HBO Max plaatsvindt. HBO en HBO Max worden samengenomen en zijn koploper over alle nominaties heen met 130 stuks, Netflix komt daar meteen achter met 129 stuks en dan volgt Disney+, op afstand maar met nog altijd een zeer verdienstelijk aantal van 71 nominaties.

Bij HBO Max hebben vooral The Flight Attendant (Streamz) en Hacks (nog niet te zien bij ons) het goed gedaan. Hacks – dat gaat over de vriendschap tussen een legendarische comedydiva en een jongeling die haar materiaal moet opfrissen om een jonger publiek aan te spreken – heeft een totaal van negen nominaties, waarvan zes stuks in de grootste categorieën. The Flight Attendant heeft zes nominaties gescoord, waarvan vijf in de grootste categorieën.

De Emmy’s worden uitgereikt op zondagnacht 19 september.

Meer
Lees meer...