‘The Handmaid’s Tale’-schrijfster veilt vuurvast exemplaar boek in strijd voor vrije meningsuiting

De Canadese Margaret Atwood (82), schrijfster van The Handmaid’s Tale, dook op in een opmerkelijke video. In een kort filmpje gaat de Canadese ‘grande dame’ met een vlammenwerper haar dystopische roman te lijf, maar die bleek fireproof te zijn. Dit vuurvaste exemplaar van het boek zal geveild worden in de strijd voor de vrijheid van meningsuiting.

In de korte video wordt Atwoods gezicht alleen verlicht door het blauwe en paarse vuur dat uit de vlammenwerper komt. Haar doelwit is haar eigen roman, The Handmaid’s Tale. Maar het boek verbrandt niet, hij is vuurvast gemaakt. Atwood wil dit onbrandbare exemplaar van haar besteller veilen als reactie op de toenemende boekencensuur in de Verenigde Staten.

Bestseller

In The Handmaid’s Tale schetst Atwood een dystopische nabije toekomst van de Verenigde Staten. Het land is overgenomen door een religieuze groepering die er een totalitaire staat hebben gesticht. Vruchtbare vrouwen worden gedwongen in de rol van ‘handmaid’s’ (dienstmaagden) die enkel dienen om kinderen te baren. Haar roman werd verfilmd en won een Emmy Award voor de beste dramaserie.

“Omdat krachtige woorden niet kunnen worden gedoofd”

Met de opmerkelijke video wil Atwood reclame maken voor de veiling van het unieke en onbrandbare exemplaar van haar bestseller. De opbrengst gaat naar PEN America, een non-profit organisatie die via literatuur het recht op vrije meningsuiting wil beschermen. De veiling is een reactie op het groeiende aantal boekverbanningen op scholen en bibliotheken in de Verenigde Staten. Sommige boeken worden zelfs verbrand.

Het idee van de veiling kwam er toen de Amerikaanse staat Texas vorig jaar een lijst heeft opgesteld met honderden boeken die uit schoolbibliotheken verbannen zouden moeten worden. Voor zover Atwood zelf weet, is er nog nooit een exemplaar van The handmaid’s Tale verbrand. Wel is haar roman al vaak op zwarte lijsten gezet. In Texas werd in 2006 al eens een poging gedaan om het boek te verbieden “omdat het seksueel expliciet is en christenen beledigt”. 

Bekijk hier hoe Atwood haar boek met een vlammenwerper te lijf gaat:

Meer
Lees meer...