Topfavorieten maken hun rol waar op de Emmy Awards, Netflix wint voor de eerste keer Beste Drama dankzij ‘The Crown’

In Los Angeles werden voor de 73e keer de Emmy Awards uitgereikt, dat zijn de belangrijkste televisieprijzen. Deze keer kwamen alle genomineerden uit een groep programma’s die werden uitgezonden tussen 1 juni 2020 en 31 mei 2021 in de Verenigde Staten. Netflix-reeks The Crown en Ted Lasso kwamen als favorieten aan de start, beide series maakten ook hun favorietenrol helemaal waar. Opvallend was dat The Crown voor het eerst met de hoofdprijs wist te gaan lopen, ook al waren ze al toe aan hun vierde seizoen. Daardoor wist ook Netflix voor het eerst de hoofdprijs te winnen.

Topfavorieten maken rol waar

De kenmerkende begintune van Ted Lasso (AppleTV+), waarin we de stem van Marcus Mumford van Mumford & Sons herkennen, konden we een flink aantal keren horen in de loop van de avond. Het is ook de eerste keer dat de streamingdienst van Apple – AppleTV+ – grote prijzen weet binnen te halen, inclusief de prijs voor de Beste Comedyreeks.

De twee eerste prijzen van de avond gingen al naar de serie, die een flink gedeelte van hun cast genomineerd zag. Uiteraard won Jason Sudeikis voor zijn titelrol, Hannah Waddingham, die haar Emmy won voor de rol van Rebecca, kreeg de prijs voor Best Supporting Actress, terwijl Brett Goldstein (Roy Kent is nu al legendarisch) die voor Best Supporting Actor won.

Hannah Waddingham bedankte haar mede-genomineerde Juno Temple (“There’s no Rebecca without Keeley”) en topfavoriet Brett Goldstein vloekte een keer of twee, al was hem specifiek gevraagd om dat niet te doen. Goldstein was eigenlijk aan boord gebracht als schrijver, maar kon zich zo goed vinden in de rol van Roy Kent, dat hij besloot om die rol op zich te nemen.

Die andere topfavoriet, The Crown (Netflix), deed het ook uitstekend met zeven prijzen in de grote categorieën en elf Emmys in totaal én haalde ook voor de eerste keer de hoofdprijs, Beste Drama, binnen voor Netflix.

Gillian Anderson werd beloond voor haar rol als Margaret Tatcher en won zo voor de eerste keer opnieuw een Emmy sinds 1997. Tobias Menzies won het beeldje voor zijn portrettering van Prince Philip, maar daar stopte het niet: Olivia Colman won ook nog voor haar vertolking van Queen Elisabeth II en Josh O’Connor won voor hoe hij Prince Charles naar het kleine scherm vertaalde. Opvallend: Emma Corrin, die het toch uitstekend deed als prinses Diana en misschien wel favoriet was op voorhand, won niet, maar zij was genomineerd in dezelfde categorie als Olivia Colman.

Schrijver Peter Morgan won voor de eerste keer, ook al was hij al voor de derde keer genomineerd voor zijn sublieme schrijfwerk voor The Crown. Twee afleveringen van die reeks waren ook genomineerd voor een regieprijs, ook daar kon de reeks de prijs verzilveren.

De recent overleden acteur Michael K. Williams was genomineerd als Acteur in een Beste Bijrol voor zijn rol in Lovecraft Country (Streamz), maar de stemming was al gesloten op het moment dat hij overleed. Misschien hadden we hier wel een andere uitslag kunnen hebben.

‘The Queen’s Gambit’ beste minireeks

Bij de Limited Series waren heel wat Hamilton-acteurs genomineerd door de captatie van de show voor Disney+, maar uiteindelijk was het toch HBO-reeks Mare Of Easttown (Streamz) die met de meeste prijzen ging lopen: Julianne Nicholson en bekend American Horror Story-gezicht – hij speelt in 100 afleveringen! – Evan Peters wonnen voor hun rollen, en daar kwam de prijs voor Kate Winslet als Beste Actrice nog bij.

Een andere grote HBO-winnaar was Hacks, een komische reeks van HBO Max die bij ons nog niet te zien is.  De show gaat over de vriendschap tussen een legendarische comedydiva (Jean Smart) en een jongeling (Hannah Einbinder) die haar materiaal moet opfrissen om een jonger publiek aan te spreken.

Jean Smart won de Emmy voor haar hoofdrol. Zij zorgde voor een emotioneel moment door eer te betonen aan haar echtgenoot, die zes maanden geleden overleed. Smart – die er net 70 geworden is – kreeg een staande ovatie. Ze werd dan ook al tien keer genomineerd voor een Emmy in haar carrière. Dit was de vierde keer dat ze won. Hacks won ook nog prijzen voor het schrijfwerk en regie, laten we dus vooral hopen dat we de show hier snel kunnen bekijken.

Michaela Coel kreeg veel liefde van de zaal toen ze de Emmy kreeg voor Best Writing in a Limited Series voor haar serie I May Destroy You en was duidelijk geëmotioneerd.

De verrassing van de avond was misschien wel The Queen’s Gambit (Netflix). Lang leek het erop dat die serie zich tevreden zou moeten stellen met een regieprijs voor Scott Frank, tot The Queen’s Gambit uiteindelijk ook de prijs kreeg voor beste minireeks. Ook daar was het de eerste keer dat Netflix die prijs wist te winnen.

https://www.youtube.com/watch?v=ImHY9W2ZlM0&t=1s

De passage van Scott Frank – die dus een prijs voor regie won – zal ons vooral bijblijven omdat hij de muziek die het einde van een speech aankondigt gewoon negeerde met de woorden “Seriously, stop the music!” Zender CBS gaf de man daarop nog wat tijd, startte de muziek een tweede keer, maar Frank bleef koppig zijn voorbereide brief voorlezen tot het bittere einde. Een heerlijk moment van rebellie!

Meer
Lees meer...