The Road to GMM2014: Wist je deze vijf dingen al over deze bands op Graspop dit jaar?

Nu ook de mensen van Graspop Metal Meeting de aftrap hebben gegeven en op hun website onder andere het grondplan van het festival online hebben gezet, geraken wij stilaan op kruissnelheid. De komende dagen en weken mag u van ons nog tal van tips, lijstjes en andere wetenswaardigheden over het metalfestival verwachten. Terwijl een deel van de Music Monkeys onder het mom van ‘prospectie’ het mooie weer maakten op Rock Am Ring, trotseren wij andermaal oververhitte pc’s en ditto servers om al wie dat wil voor te bereiden op GMM 2014. 

Omdat het niet altijd over de muziek hoeft te gaan, zijn wij af en toe ook wel eens benieuwd naar de verhaaltjes in de marge, de ‘speciallekes’, zo je wil. Bij welke show mogen we fans verkleed als piraten verwachten? Welke band pakt uit met meer dan één drumstel? En hoe komt het dat we de indruk hebben dat we een bepaalde band al eens eerder zagen, ook al zijn we er zeker van dat dat niet zo is?  Als je verder leest, krijgt je stuk voor stuk antwoord op deze (en nog meer) vragen.

Hemelse muziek

Skillet (zaterdag 28 juni, Mainstage 1, 14:55-15:40)

Skillet is, met in eigen land meer dan 2 miljoen verkochte albums, geen klein bier meer. De band rond echtpaar John en Korey Cooper is in de Lage Landen heel wat minder gekend. Aan een gebrek aan entertainmentgehalte kan het alvast niet liggen, want Skillet rock als de beesten. Hun Amerikaanse rock en metal gaat er dan ook in als zoete broodjes en na hun geslaagde support van Nickelback in een uitverkocht Vorst Nationaal, is hun passage op GMM een tweede opmerkelijk wapenfeit. Waarschijnlijk nog opmerkelijker, en meteen ook de reden waarom het Cooper-koppel in deze lijst wordt vermeld, is de christelijke inslag van Skillet. Wees gerust, het is niet zo dat ze van plan zijn een preek af te steken ten behoeve van het leger van de Heer. En ook al valt het uitgesproken geloof van Skillet niet altijd te rijmen met dat van de collega’s van pakweg Watain, tot een veldslag backstage tussen goed en kwaad zal het allicht ook niet komen. 

Piraten in Dessel

Alestorm (vrijdag 27 juni, Mainstage 2, 11:40-12:20)

Voor de vierde keer al meren de piraten van Alestorm aan in Dessel. Dat brengt zo zijn gevolgen met zich mee. Nu al kan je er vergif op innemen dat we aan de toiletten, één van de talrijke togen of eetstanden of gewoon ergens op de wei volledig in piratenuniform uitgedoste fans tegen het lijf gaan lopen. Op zich is dat altijd wel een belevenis en biedt dat nog wat extra materiaal voor de fotografen ten velde. Toch is het elke keer weer schrikken als zo’n brave zeeschuimer zijn haak bovenhaalt net wanneer je die zoveelste frisse pint wil bestellen. Alestorm bracht vorig jaar nog een live-cd/dvd uit. ‘Live At The End Of The World’ geeft meteen een prima beeld van tot wat deze metalen boekaniers in staat zijn. Schip ahoi!

Drums a volonté

Kylesa (zaterdag 28 juni, Jupiler Stage, 19:45-20:35)

Kylesa is een act voor fans van het betere sloopwerk in het algemeen en loodzware drums in het bijzonder. De band uit Savannah, Georgia (waar ook gelijkgestemde zielen als de jongens van Baroness vandaan komen) serveert namelijk een stevige pot sludge, stoner en crustpunk, op smaak gebracht door twee drummers! Het spreekt dan ook voor zich dat elke fan van percussie, beats en tromgeroffel post vat voor de Jupiler Stage. In 2011 waren ze al eens te gast op Graspop Metal Meeting en ook toen maakten ze op zijn zachtst gezegd indruk. 

Waar hebben we die nog gezien?

Civil War (zaterdag 28 juni, Mainstage 1, 11:30-12:10) – Devil You Know (vrijdag 27 juni, Metaldome, 12:35-13:15) – Walking Papers (vrijdag 27 juni, Metaldome, 17:15-18:00)

Civil War, Devil You Know of Walking Papers zijn namen die bij de liefhebbers ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Toch is de kans groot dat deze bands bij het ietwat grotere publiek nog nobele onbekenden zijn. Namen als Sabaton, Killswitch Engage of Guns N’ Roses kunnen we dan weer wel klasseren als huishoudnamen in metalmiddens. En zo is meteen de link gelegd. Civil War zijn de vier leden van Sabaton die in 2012 het Zweedse combo lieten voor wat het was, Devil You Know is het nieuwe project van voormalig Killswitch Engage-zanger Howard Jones en in Walking Papers zien we een zekere Duff McKagan opduiken, lid van de oorspronkelijke line-up van GN’R. Om maar te zeggen dat, wanneer u deze drie (relatief) onbekende bands gaat vereren met een bezoekje, u muzikanten aan het werk gaat zien die al aardig wat strepen hebben verdiend.

The next best thing

High Voltage (vrijdag 27 juni, Metaldome, 01:30-02:45) – Stahlzeit (zaterdag 28 juni, Metaldome, 01:30-02:45)

Zowel AC/DC als Rammstein zijn twee topacts die hoog scoren op het lijstje van bands die de organisatie van GMM graag naar Dessel zou willen halen. Aangezien die twee grote namen naar België halen dit jaar geen optie is, hebben de verantwoordelijken voor de boekingen een alternatief voorzien in de vorm van High Voltage, één van de beste AC/DC-tributebands ter wereld, en Stahlzeit, hetzelfde maar dan voor het Duitse Rammstein. En ook al is het dan niet helemaal hetzelfde (het blijven natuurlijk tributebands), wie één van beide bands ooit aan het werk zag, weet dat ze zonder meer een fijn alternatief bieden. 

Meer
Lees meer...