Left Right
scrollTop top

‘The Social House’ stopt vroegtijdig na doodsbedreigingen en aanvallen op het huis


Social House
© YouTube Social House

Al van de start van The Social House regende het kritiek. Mensen vonden het ongepast om in tijden van strenge coronamaatregelen acht influencers samen in een huis te zetten. Daarnaast kwam er ook heel wat kritiek op het gebrek aan diversiteit bij de deelnemers. Flo Windey besliste daarom eerder al om uit de reeks te stappen en nu wordt ook de volledige reeks stopgezet.

Er is de laatste dagen veel gezegd en geschreven over The Social House. In die nieuwe YouTubereeks woonden acht influencers, bekend van Instagram en TikTok, samen in een huis. Ze kregen verschillende opdrachten voorgeschoteld die te volgen waren via verschillende socialemediakanalen. Elke dag verscheen er een “aflevering” op YouTube. Maar dat zal voorlopig niet meer gebeuren.

Kritiek

De lancering van de reeks botste meteen op een storm van kritiek. Daarbij ging het in de eerste plaats om de coronamaatregelen. Het is op dit moment in ons land nog steeds verboden om binnenshuis met meer dan één persoon van een ander huishouden af te spreken. Maar de influencers van The Social House konden wel met acht vrienden twee weken in een huis gaan zitten. De deelnemers waren vooraf getest op het coronavirus en bleven ook in quarantaine. Maar zelfs als gewone stervelingen – zonder 100.000 TikTokvolgers – dat doen, zouden ze niet mogen afspreken met hun vrienden. Dat stak natuurlijk de ogen uit van de vele jongeren die er door de coronamaatregelen onderdoor zitten, omdat ze hun vrienden al maanden niet samen kunnen zien.

Een andere golf van kritiek kwam er op de samenstelling van de deelnemers. Bij de acht influencers in The Social House zat namelijk niemand vanuit een etnische minderheidsgroep. Dit was volgens velen geen juiste representatie van de huidige maatschappij.

Pauze

Nadat eerder deze week influencer Flo Windey al vrijwillig uit The Social House stapte, beslisten de makers vrijdag al om tijdelijk “de pauzeknop in te drukken”. Met een post op Instagram legden de makers uit dat ze de negatieve reacties niet verwacht hadden. “Het is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest om mensen te kwetsen. Als dat toch gebeurd zou zijn, dan willen we ons daarvoor verontschuldigen.”

In die post legden de makers uit dat ze samen zouden zitten met experts om de onderwerpen corona en diversiteit te bespreken. In tussentijd zouden ze twee dagen lang niets posten. Daarna zouden die onderwerpen dan beter aan bod komen in het programma. Maar zover kwam het niet.

Voorlopig einde

Gisteren kwam er een nieuwe post op de Instagrampagina van The Social House. Daarin werd “een langere pauze” aangekondigd. Ze doen dat nadat “de online kritiek veranderde naar regelrechte online haat die alle grenzen overschrijdt met doodsbedreigingen naar de bewoners en haat naar hun geliefden”. In de post staat ook te lezen dat mensen naar The Social House trokken om daar vuurwerkpijlen af te vuren op het huis.

“We willen de haat niet laten winnen en zullen altijd staan voor positiviteit, maar deze verdere escalatie heeft ervoor gezorgd dat we samen met de creators hebben beslist om de pauze langer aan te houden. We betreuren enorm dat het op deze manier moet gebeuren maar het mentale welzijn en de veiligheid van de creators krijgt van ons de hoogste prioriteit.” De reeks gaat zo voorlopig op pauze. De deelnemers gaan opnieuw naar hun eigen huis en de reeks zal dus niet verdergaan. Maar dit is geen definitief einde. “Voorlopig gaan we dus naar huis maar we komen terug met sterke verhalen wanneer ook de algemene coronamaatregelen soepeler zijn.”

Lees hier het volledige statement:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…