Flo Windey verlaat ‘The Social House’ na aanhoudende kritiek

The Social House is nog maar drie dagen bezig, maar kreeg al enorm veel kritiek. Die ging vooral over de slechte timing door corona en het gebrek aan diversiteit bij de cast. De kritiek werd zo hevig dat Flo Windey, een van de acht influencers uit het programma besliste om The Social House te verlaten. Op sociale media legt ze uit waarom ze die beslissing maakte.

Tot gisteren woonde Flo Windey (25), samen met Steffi Mercie (18), Jonatan Medart (20), Elias Verwilt (20), Sarah Bossuwé (28), Michael Amani (26), Stien Edlund (19) en Gerben Tuerlinckx (20) in The Social House, een soort Big Brother-huis voor influencers. De acht krijgen verschillende uitdagingen die ze tot een goed einde moeten brengen. Het resultaat daarvan is te volgen op YouTube. Maar de reeks kreeg al meteen te maken met heel wat kritiek.

Waar zijn diversiteit en coronamaatregelen?

De kritiek waarmee de YouTubeshow te maken kreeg, had vooral te maken met twee zaken. De eerste was de ongelukkige timing. Recent zijn de coronamaatregelen in ons land opnieuw aangescherpt, waarbij sociale contacten nog steeds heel beperkt zijn. Iedereen mag nog steeds maar één nauw contact hebben. Buiten kan je afspreken met vier personen. Maar in The Social House woonden acht vrienden samen en dat was voor veel jongeren pijnlijk om te zien. “Waarom mogen zij wel en wij niet?”, was de algemene vraag. De influencers probeerden zich vervolgens te verdedigen door te zeggen dat dit hun werk was, maar ook dat werd niet in dank aangenomen.

Een tweede punt van kritiek was het gebrek aan diversiteit bij de acht influencers. Zij zijn allemaal wit, terwijl er in Vlaanderen heel wat influencers zijn die wel uit een etnische minderheidsgroep komen. De makers verdedigden hun keuze door te zeggen dat er bij de bezoekers die in de reeks te zien zullen zijn, wel gekeken werd naar diversiteit, maar ook dat vonden de criticasters onvoldoende.

Flo Windey: “Terechte kritiek”

https://twitter.com/flowindey/status/1379887512743776258?s=20

Hoewel de andere influencers het programma de afgelopen dagen verdedigden via sociale media, bleef Flo Windey opvallend stil. Zo schermde ze zelfs haar Twitterpagina een tijdje af. Nu is haar profiel opnieuw publiek en deelt ze mee dat ze The Social House zal verlaten. “I’m out! Ik heb besloten om The Social House te verlaten.” In een lange boodschap legt ze haar beslissing uit.

Zo verwijst Windey meteen naar het gebrek aan diversiteit in de reeks. “Ik probeer al een tijdje om diversiteit en inclusiviteit in de media aan te pakken. Om beter te doen. En dit was duidelijk geen juiste representatie daarvan. Het toont mij vooral dat ook ik nog veel te leren heb en dat is waar ik de komende tijd ook op ga focussen.” Ze maakt verder ook duidelijk dat ze vanuit een “comfortabele, geprivilegieerde positie” naar de cast had gekeken en daarbij dus de diversiteit uit het oog was verloren.

Windey laat ook weten dat ze het eens is met de kritiek op de timing. “De coronacrisis weegt op alle jongeren en het was ongevoelig van mij om daar niet langer bij stil te staan. Mentale gezondheid is iets waar veel jongeren mee worstelen en ik wil vooral voor jullie een stem zijn. Daar ben ik in gefaald.” Ze maakt ook duidelijk dat ze het de andere deelnemers niet kwalijk neemt dat zij wél in het huis blijven, maar dat dit de juiste beslissing was voor haar persoonlijk.

Ze besluit met: “Laat de terechte kritiek een signaal zijn naar alle media en naar alle content creators: inclusiviteit en representatie zijn belangrijk. Jezelf in vraag durven stellen, is dat ook. Kritisch durven zijn voor jezelf is echt stap 1. Sorry aan alle mensen die ik heb teleurgesteld of gekwetst. Ik beloof om nog harder mijn best te doen. Tot snel en stay safe!”

Meer
Lees meer...