The Weeknd boycot de Grammy’s: “Ik stuur nooit meer nummers in”

The Weeknd kende in 2020 een ongezien topjaar. Zijn album ‘After Hours’ verkocht als zoete broodjes en zijn nummer Blinding Lights was letterlijk overal. Toch kreeg Abel Tesfaye, zoals The Weeknd eigenlijk heet, geen enkele nominatie voor de Grammy’s. Die awards worden dit weekend uitgereikt, maar The Weeknd zal daar nooit meer te zien zijn.

Zondag worden in de Verenigde Staten de 63ste Grammy Awards uitgereikt. Heel wat artiesten tekenden al present voor de show. Maar één artiest, die je misschien wel zou verwachten, zal niet aanwezig zijn. The Weeknd kreeg, na een topjaar op professioneel vlak, geen enkele nominatie. Daardoor besliste hij ook al snel dat hij niet aanwezig zou zijn op de Grammy’s en die beslissing maakt hij nu ook definitief voor de toekomst.

Topjaar

The Weeknd heeft, net voor de 63ste Grammy Awards uitgereikt worden, namelijk laten weten dat hij nooit meer muziek zal insturen voor de awardshow. Hij doet dat uit ongenoegen met de subjectieve manier waarop de Recording Academy genomineerden en winnaars aanduidt.

Zelfs de grootste hater van The Weeknd moet toegeven toegeven dat de zanger een onwaarschijnlijk sterk jaar op heeft zitten. Zijn album ‘After Hours’ werd wereldwijd geprezen en werd uiteindelijk het vierde meest verkochte album in de Verenigde Staten. Met het nummer Blinding Lights staat The Weeknd volledig bovenaan op de IFPI Global Digital Single Chart. Dat betekent dat zijn nummer tijdens het afgelopen jaar het best verkocht. Datzelfde nummer staat ondertussen ook al een jaar onafgebroken in de top 10 van de Billboard Hot 100, de meest prestigieuze hitlijst in de Verenigde Staten. Maar ook wereldwijd was iedereen fan van Blinding Lights, zo haalde het nummer één in de hitlijsten in meer dan 30 landen. The Weeknd mocht zijn topjaar bekronen met een optreden tijdens de Halftime Show van de Superbowl.

“Corrupt”

https://twitter.com/theweeknd/status/1331394452447870977

Maar zelfs na zo’n fenomenaal jaar kreeg The Weeknd geen enkele nominatie voor de Grammy’s. Niet voor zijn album ‘After Hours’ noch voor zijn single Blinding Light. Daarom reageerde The Weeknd meteen nadat de nominaties bekend werden gemaakt al fel op Twitter.

“De Grammy’s blijven corrupt”, zo schreef hij. “Jullie zijn mij, mijn fans en de muziekindustrie transparantie verschuldigd.” En die boodschap zet hij nu dus nog wat kracht bij door de awardshow te boycotten. In een statement aan The New York Times laat The Weekend weten dat hij “zijn label niet langer zal toestaan om muziek in te zenden voor de Grammy’s”. Hij doet dat naar eigen zeggen omdat er gebruik wordt gemaakt van “geheime commissies” die beslissen wie er genomineerd wordt en wie uiteindelijk wint.

Ook Zayn Malik sprak zich enkele dagen geleden nog uit tegen de Grammy’s. Net zoals The Weeknd is hij van mening dat de awards corrupt zijn omdat er absoluut geen transparantie is over hoe de genomineerden bepaald worden. Daardoor kan het volgens de voormalige One Direction-zanger “een ruimte creëren die favoritisme, racisme en netwerking in de hand werkt om zo het stemproces te beïnvloeden”.

Meer
Lees meer...