Gebrek aan grote nominaties voor The Weeknd, BTS en Harry Styles bewijst dat Grammy’s wereldvreemd zijn

De Recording Academy reikt ieder jaar de Grammy’s uit aan de beste nummers en albums van het jaar. De nominaties voor de editie van 2021 zijn net binnen en daarbij zijn er wel enkele verrassingen. Vooral wanneer we kijken naar wie er niet genomineerd is, vallen een aantal zaken op.

Vraag aan tien mensen om het nummer van het jaar 2020 te noemen en je kan er zeker van zijn dat er wel iemand Blinding Lights van The Weeknd noemt. Toch is de Recording Academy, die genomineerden voor de Grammy’s kiest, het daar niet mee eens.

The Weeknd

The Weeknd heeft er een topjaar op zitten. Zijn album ‘After Hours’ werd een gigantisch succes en vooral het nummer Blinding Lights was dit jaar niet weg te denken van de radio. Maar toch heeft hij geen enkele nominatie kunnen veroveren.

Abel Makkonen Tesfaye, zoals de Canadese zanger eigenlijk heet, had nochtans zijn nummer en zijn album ingediend in verschillende categorieën bij de Grammy’s. Maar blijkbaar is een nummer één-hit in 34 landen en 40 weken in de top tien van de Billboard Hot 100 niet genoeg om je nummer een nominatie op te leveren. Ook het album ‘After Hours’ had eigenlijk een nominatie verdient. Het album staat op de derde plaats in de lijst met de best verkochte albums in de VS in 2020 en scoorde daarnaast ook bij de muziekcritici. Wanneer we namelijk kijken naar de score van het album op Metacritic, waar een gemiddelde wordt genomen van de reviews door erkende muziekcritici, zien we dat ‘After Hours’ een score van 80 procent haalt. Daarnaast gaf het publiek hem ook een score van 8,6 op 10.

Daarom sprak The Weeknd zich al uit tegen de Grammy’s. Hij deed dat in een tweet. “De Grammy’s blijven corrupt”, zo schreef hij. “Jullie zijn mij, mijn fans en de muziekindustrie transparantie verschuldigd.”

BTS

De zeven jongens van de Koreaanse boysband BTS waren door het dolle heen toen ze hoorden dat ze hun eerste Grammy-nominatie te pakken hadden. Ze hopen al jaren op die erkenning en die krijgen ze nu dus eindelijk. Hun eerste volledig Engelstalige nummer Dynamite kreeg zo een nominatie in de categorie Best Duo/Group Performance.

Maar eigenlijk had BTS nominaties verdiend in de grotere categorieën, zoals Best Music Video, Album of the Year en Song/Record of the Year. Hun nummer Dynamite brak namelijk records over heel de wereld. Het kwam binnen op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 en wist die positie nog enkele weken vast te houden. Daarnaast werd de clip van het nummer de eerste video op YouTube die 100 miljoen keer bekeken werd in minder dan 24 uur. Hun album ‘Map of the Soul: 7‘ dat uitkwam op 21 februari 2020 was lange tijd het best verkochte album van 2020, zowel in de Verenigde Staten als wereldwijd. Enkele maanden geleden werd het in de VS wel voorbijgestoken door ‘folklore’ van Taylor Swift, een album dat wél genomineerd is voor de Grammy voor Album of the Year.

‘Map of the Soul: 7’ heeft daarnaast ook een Metascore van 82 procent op basis van de reviews van muziekcritici en een user score van 9,4 op 10. Het album werd dus duidelijk gesmaakt door het grote publiek en door de critici, maar toch levert het geen nominatie op voor de Koreaanse boysband.

Harry Styles

Harry Styles zit in hetzelfde schuitje als BTS. Hij wist drie nominaties te veroveren, maar daarbij gaat het ook niet over de grote categorieën, waar hij eigenlijk wel recht op heeft. Ook Harry Styles heeft er namelijk een verbluffend jaar op zitten. Zijn album ‘Fine Line’ werd een gigantisch succes, net zoals verschillende nummers op het album.

De Brit is genomineerd in de categorieën Best Music Video, Best Pop Vocal Album en Best Vocal Performance. Maar dus niet in één van de vier grote categorieën. Dat terwijl zijn album op de zevende plaats staat in de lijst met de meest verkochte albums. Voor heel wat albums die wel een nominatie kregen. Ook wanneer we kijken naar de Metacritic-score doet ‘Fine Line’ het goed met een Metascore van 76 procent en een User score van 8,7.

Recording Academy

De Recording Academy, die voluit de National Academy of Recording Arts and Sciences heet, beslist elk jaar wie er kans maakt op een Grammy. De Academy bestaat uit muzikanten, producers en andere professionals uit de muziekwereld en wordt voorgezeten door Harvey Mason Jr. Die reageerde in Variety al op de tweet van The Weeknd.

“We begrijpen dat The Weeknd teleurgesteld is omdat hij niet genomineerd is”, zo klinkt het. “Ik was daar zelf door verrast en ik begrijp dat hij zich zo voelt. Zijn muziek was dit jaar excellent en zijn bijdragen aan de muziekwereld en de wereld in z’n geheel verdienen erkenning. Jammer genoeg zijn er elk jaar minder nominaties dan er artiesten zijn die deze verdienen.”

Hij benadrukt ook dat de beslissing om The Weeknd niet te nomineren al gemaakt was vóór de zanger bekend werd gemaakt als de artiest die de halftime show van de Super Bowl zal verzorgen. De Super Bowl gaat namelijk een week na de Grammy’s door waardoor het kon dat The Weeknd z’n kat zou sturen naar de awarduitreiking om zich voldoende voor te bereiden op zijn halftime show. Maar daar heeft het dus niets mee te maken.

Meer
Lees meer...