TikTok overweegt in de VS als laatste redmiddel een afsplitsing van ByteDance

De Amerikaanse leiding van TikTok onderzoekt een mogelijke afsplitsing van het Chinese moederbedrijf ByteDance, zo meldt Bloomberg. Het sociale medium wordt in toenemende mate bekritiseerd vanwege mogelijke banden met de Chinese regering.

Waarom is dit belangrijk?

De populaire Chinese app TikTok had vorig jaar ruim 1.2 miljard actieve maandelijkse gebruikers. Afgelopen juni kwam echter het nieuws naar buiten dat moederbedrijf ByteDance onbeperkte toegang had tot niet-openbare gebruikersgegevens van Amerikaanse en Europese klanten. Sindsdien lopen er verschillende onderzoeken naar de praktijken van het sociale netwerk.

De essentie: Om westerse overheden gerust te stellen, onderzoekt de Amerikaanse leiding van TikTok de mogelijkheid om zich af te splitsen van het Chinese moederbedrijf ByteDance. Het zou het laatste redmiddel zijn om een verbod op de app te voorkomen.

  • Het gaat mogelijk om een beursgang van de Amerikaanse tak of een verkoop.
  • De Amerikaanse activiteiten worden door Bloomberg-analisten Mandeep Singh and Damian Reimertz gewaardeerd op zo’n 40 tot 50 miljard dollar. 

De achtergrond: De toekomst van het sociale medium TikTok ziet er in Europa en de VS alles behalve rooskleurig uit. Begin dit jaar kondigden verschillende landen een verbod van de app aan op de werktelefoons van overheidsfunctionarissen. Gevreesd wordt voor mogelijke spionage van Beijing, via de populaire app.

Veiligheidsmaatregelen

Geruststellen: Om de persoonlijke gegevens van haar gebruikers te beschermen, heeft het bedrijf verschillende maatregelen aangekondigd

  • Zo maakte TikTok vorige week bekend ongeveer 1,3 miljard dollar per jaar te gaan investeren in maatregelen die de persoonlijke gegevens van Europese gebruikers moeten beschermen.
    • De maatregelen omvatten het openen van twee nieuwe datacentra in Ierland en een derde in Noorwegen. De persoonlijke gebruikersgegevens van Europeanen, die momenteel in Singapore en de VS worden opgeslagen, zullen daar worden bewaard.
    • Een vergelijkbaar initiatief heeft het bedrijf vorig jaar in de VS geïntroduceerd met “Project Texas”. Daarmee wordt al het Amerikaanse gebruikersverkeer omgeleid naar de infrastructuur van Oracle, een Texaanse leverancier van software en cloudtechnologie.

(as)

Meer
Lees meer...