Left Right
scrollTop top

Na Gabby Petito willen TikTokers vermiste personen van kleur ook in de spotlights


Vermiste personen
© (L naar R) Daniel Robinson, Lauren Cho, Miya Marcano, Jelani Day en Maya Millete – bron: Instagram/Twitter

We hebben ondertussen allemaal wel gehoord van Gabby Petito, de Amerikaanse influencer die spoorloos verdween na een roadtrip met haar verloofde. Iets later werd haar lichaam jammer genoeg levenloos teruggevonden. Het hele land, en later de hele wereld, hielp mee met de zoektocht naar het meisje. We zouden dat kunnen omschrijven als Missing white woman syndrome, want opvallend is dat vermiste mensen van kleur niet evenveel media-aandacht krijgen als de blonde Petito. Veel TikTokers proberen daar nu iets aan te doen.

Toen Layla Jama, een Canadese TikTokster, beter bekend als TTDrama, vorige week twee video’s postte over de zaak van Gabby Petito, lieten veel van haar 747.000 volgers reacties achter met de hashtag #FindJelaniDay. Ze vroegen Jama om haar platform te gebruiken om te praten over een 25-jarige zwarte man, Jelani Day, die al een maand vermist was in Illinois.

Jelani Day werd op 25 augustus als vermist opgegeven, de dag nadat hij voor het laatst gezien was op de campus van de Illinois State University en later nog in Bloomington. Zijn auto werd gevonden in een bebost gebied in Peru, ergens ten noorden van Bloomington, met zijn kleren erin. Onderzoekers vonden op 4 september een lichaam in de Illinois rivier, maar het duurde bijna drie weken om te bevestigen dat hij het was, schrijft BuzzFeed News.

Toen Jelani Day nog steeds vermist was, maakte Jama een TikTok met de boodschap: “Stop en luister, je zou ook om vermiste zwarte mensen moeten geven.”

@ttdramanews

I’ll post an update once I get more info ##findjelaniday

♬ Suspense, horror, piano and music box – takaya

Blank versus zwart

Het is onderdeel van een groeiende campagne als reactie op de zaak van Petito die zo viraal ging ondanks de verdwijningen van anderen, meestal gekleurde mensen, die grotendeels worden genegeerd.

In Jama’s TikTok zien we een emotionele clip van een interview met de moeder van Jelani, Carmen Bolden, waar ze pleit voor dezelfde soort aandacht voor haar vermiste zoon als Petito kreeg. “Ik weet van Gabby, het vermiste meisje”, zei een betraande Bolden in de clip van 17 september. “Haar gezicht staat overal op en zelfs de FBI is erbij betrokken, maar ik kan maar niet begrijpen waarom Jelani niet diezelfde aandacht krijgt.”

“Ik wil dat ze naar mijn kind zoeken zoals ze naar haar hebben gezocht,” voegde ze eraan toe. “Hij is niet niemand, hij is iemand en het maakt me zo boos, omdat dit jonge blanke meisje die aandacht krijgt en mijn jonge zwarte zoon niet.” De TikTok kreeg al meer dan 1 miljoen views en meer dan 80.000 shares, waaronder een repost van populaire zangeres Lizzo, die de hashtag #FindJelaniDay gebruikte.

De hashtag #FindJelaniDay heeft ondertussen 9,5 miljoen views op TikTok, terwijl de hashtag #GabbyPetito 919 miljoen views heeft. “Gabby’s zaak was hetgeen dat Jelani’s zaak dreef,” vertelde Jama in een interview met BuzzFeed News op woensdag 22 september, de dag voordat zijn dood bevestigd werd.

Detectives op TikTok

“Het is al eerder bewezen, en meest recentelijk met de zaak van Gabby Petito, dat TikTok de zaak van een vermiste persoon kan opblazen en die familie de bronnen kan geven die ze nodig hebben om die persoon weer thuis te brengen,” zei @TrueCrimeCam in een andere virale TikTok, waarin de zaak van Jelani werd belicht.

@truecrimecam

Now that Gabby has been found, PLEASE direct that same energy to help the family of Jelani Day. ##FindJelaniDay ##findjelaniday

♬ original sound – Cam 🎤🩸

“Nadat Petito’s zaak viraal ging, ontstonden er op TikTok verschillende gesprekken over hoe de gevallen van vermiste mensen van kleur anders worden behandeld dan die van Gabby Petito”, zei Jama nog.

Petito’s verdwijning, en nu moord, heeft een wekenlange nationale obsessie aangewakkerd voor de jonge, blanke vrouw wiens Instagramfoto’s het nieuws domineerden. Dat benadrukte vooral het overduidelijke verschil in media-aandacht en publieke belangstelling tussen de zaken van vermiste blanke vrouwen en die van gekleurde mensen.

“De wereld raakt blijkbaar enkel in rep en roer als er een blanke vrouw vermist wordt”, vertelde Seve Day, de oudere broer van eerste vermiste en nu overleden Jelani Day, ook in een interview aan BuzzFeed News. “We zien door de kleur van onze huid wat voor soort aandacht of hoeveel aandacht een zaak krijgt”, voegde hij eraan toe.

“Het is een schande dat ik moet vergelijken en ik leef zeker mee met deze familie, maar de vermissingszaak van Gabby Petito is pas 2 dagen aan de gang en het heeft al 100x meer media-aandacht gekregen over de hele wereld in vergelijking met mijn broer Jelani Day”, schreef Day’s oudere zus, Dacara Bolden, in een Facebookpost op 16 september. “Mijn broer is vermist sinds 24 AUGUST 2021!!! Dat is 23 DAGEN!!!”

Nog meer vermiste mensen

“Ik weet niet veel van haar zaak, maar laten we dezelfde energie opbrengen om #LaurenCho te helpen lokaliseren als we deden voor #GabbyPetito”, zei een andere Twitter-gebruiker in een wijdverspreide tweet, verwijzend naar een andere zaak van de 30-jarige vrouw uit New Jersey die op 28 juni verdween in Yucca Valley, Californië.

Een andere virale tweet vroeg aandacht voor Daniel Robinson, een zwarte geoloog, die op 23 juni vermist raakte in de woestijn buiten Buckeye, Arizona.

Missing white woman syndrome

“Sociale media houden van een goed verhaal”, vertelt Jama, De TikTokster nog. “Ze willen een mysterie dat ze kunnen oplossen, maar wanneer een vermiste persoon geen aanwezigheid heeft op sociale media of wanneer de familie niet bereid is om informatie te delen, wordt het moeilijker voor mensen om geïnteresseerd te raken in de zaak”, voegde ze eraan toe. Jama zei nog dat sociale media ook goed geholpen heeft om druk uit te oefenen op de autoriteiten om sneller te handelen en transparanter te zijn.

“In een ideale wereld zou Jelani’s zaak de aandacht getrokken hebben, los van Petito’s zaak. Maar de onevenredige aandacht voor Petito maakte mensen wel bewust van het vermiste-blanke-vrouw-syndroom”, zei Jama. “Het heeft tot veel meer conversaties geleid en mensen hebben zich gerealiseerd dat het altijd het mooie meisje is dat de aandacht krijgt”, voegde ze toe.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…